Визитка Николай Вълканов е изпълнителен директор на Сдружението за модерна

...
Визитка Николай Вълканов е изпълнителен директор на Сдружението за модерна
Коментари Харесай

Интервю | Николай Вълканов: Веригите държат половината от пазара на храни в България

Визитка Николай Вълканов е изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), в което членуват 13 от огромните ритейл компании в България. Сред главните цели на сдружението са възстановяване на изискванията за търговия и бизнес в страната, обезпечаване на висока конкуренция на пазара и поддръжка за растежа, модернизацията и развиването на комерсиалния бранш от българската стопанска система. Вълканов е приключил компетентност " Европеистика " в СУ " Св. Климент Охридски " с профили " Икономика " и " Право ". Преминал е образования към Центъра по агробизнес на Калифорнийския държавен университет в границите на програмата " Кохран ". Колко сдружения и с какъв брой физически обекта работят в областта на модерната търговия в България и какво влагате в понятието " съвременна търговия "?
Под понятието " съвременна търговия " условно разбираме огромни предприятия над избран предел на комерсиалната повърхност (3000 кв.м) и доходи от продажби (10 млн. лева.) или брой наети (300 души). Разбира се, има и доста други критерии, на които би трябвало да дава отговор една компания, само че това са измерителите, по които е направено проучването за въздействието на модерната търговия в стопанската система на страната от анализаторите от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Обхванати са 79 търговски сдружения, които образуват активността на 67 обособени вериги, опериращи под съответния търговски бранд. Тези цифри включват търговци на хранителни артикули, търговци от вида " Направи си самичък ", профилирани магазини за мебели, осветителни тела и подови покрития, битови електроуреди и електроника, облекло и обувки, парфюмерия и козметика и други. Тези компании са осигурявали работа на над 43 хиляди души към 2021 година, а към днешна дата сигурно надвишават 45 хиляди. За броя физически обекти нямаме точни данни, защото той непрестанно пораства, само че може да се допусна, че е към 2000 към 2023 година
Какъв е делът в стойност на комерсиалните вериги в пазара на хранителни артикули и други бързооборотни артикули? Какъв е бил делът им преди 10 години?
- В търговията в неспециализирани магазини, предлагащи главно храни, модерната търговия генерира 50% от общите доходи и обезпечава 35% от заетостта, демонстрира анализът на Института за пазарна стопанска система. Тази успеваемост, която се показва в по-голям доход, надлежно по-висока добавена стойност на един ангажиран, разрешава изплащането на доста по-високи хонорари на работещите в модерната търговия, където те са приблизително с 60% над междинните за бранш " Търговия " и с 10-12% над междинните за частния бранш в страната. Говорим за приход, който е напълно на ярко - хората се обезпечават за пенсия и здраве върху действителните си заплати. Споменавам го ненапразно, тъй като се оказва, че в ХХI век това към момента е проблем за други стопански играчи, които са в действителна конкуренция със светлия бизнес.

Реклама
Що се отнася до каузи на модерната търговия при храните преди 10 години - не разполагам с точни данни, тъй като настоящото проучване не стига толкоз обратно. Но по спомен от други разбори, които са ми попадали тогава, мисля, че е бил 30-34%.

В други посоки делът на модерната търговия към 2021 година е бил най-голям при магазините за битови електроуреди и електроника, където гони 70%, следван от бранш " Парфюмерийни и козметични артикули и тоалетни такъми " с 57% и " Мебели, осветители, килими и подови покрития " с 53%.
Какъв е приносът на търговията на дребно в стопанската система на страната?
- Търговията на дребно е един от най-големите работодатели в България. Всяка четвърта компания в страната е в бранша на търговията, всеки десети нает - също. Привлечените директни задгранични вложения са 6% от всички, а генерираната брутната добавена стойност е 4.5%.Търговията на дребно в страната е генерирала доходи 42 милиарда лева за 2021 година, в случай че изключим коли, мотоциклети, ремонтни елементи и горива. Това са данни на формалната статистика и те се разпределят почти поравно сред храни, питиета и тютюневи произведения, от една страна, и нехранителни артикули, от друга. Данните за 2022 година ще излязат в края на ноември, само че в случай че допуснем един междинен растеж от 20%, оборотите ще надвишават 50 милиарда за предходната година. По предварителни данни на база месечни показатели на оборота може да се предвижда, че 2023 година още веднъж ще е добра за търговията с храни, питиета и тютюневи произведения, до момента в който при нехранителните артикули към този момент се вижда освен по-нисък напредък, само че през лятото статистиката регистрира три следващи месеца на спад на годишна база.

Що се отнася до модерната търговия в частност, тя е генерирала доходи от продажби на стойност 12.3 милиарда лева за 2021 година по оценки на ИПИ, а към края на предходната година евентуално е надхвърлила 15 милиарда лева Към това обаче би трябвало да се прибавят 10 милиарда лв. спомагателен резултат за стопанската система на страната, който се мери посредством поръчки от локални снабдители на артикули и услуги, поддържаните хиляди работни места в съпътстващата ни промишленост, както и косвения резултат от потреблението на заетите, на които се изплащат заплати. Тоест ние приказваме за една доста тясно интегрирана екосистема, която прави ежедневни взаимовръзки с доста други браншове на стопанската система - от недвижимите парцели, през производството, преработката, услугите - финансово-счетоводни, реклама, медии, защита и така нататък
Реклама

Пред какви провокации е изправен секторът и кои са невидимите за клиента вложения на комерсиалните вериги?
- През последните години живеем непрекъснато в спешен режим - от пандемията, през световната логистична рецесия, войната в Украйна и разгарянето на въоръжени спорове в други елементи на света, енергийната рецесия, потребността от дейности във връзка с климата и условията към зеления преход. Тези многообразни провокации изискват непрекъснати вложения в няколко съществени посоки - работна среда и екипите, зелена промяна и цифровизация.

Намаляването на излъчванията, смяната на опаковките, събирането и оползотворяването на ресурса, който постоянно погрешно назоваваме " боклук ", изисква непрекъснати и целенасочени старания и е обвързвано със обилни разноски. Търговците на дребно влагат стремително в енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници, рационализация на флотилията, зарядни станции за е-автомобили, а що се касае до ръководството на отпадъците и условията за кръгова стопанска система, огромните провокации занапред предстоят.

С бързи стъпки върви и дигитализацията, която включва необятен набор планове - от развиване на електронната търговия, автоматизация на процесите в комерсиална зала и склад до развиването на приложения за потребителите и други софтуерни решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР