Визитата в Саудитска Арабия е добър ход на българската дипломация,

...
Визитата в Саудитска Арабия е добър ход на българската дипломация,
Коментари Харесай

М. Керемедчиев: Визитата в Саудитска Арабия е добър ход на българската дипломация, но има много дипломатически грешки за поправяне

Визитата в Саудитска Арабия е добър ход на българската дипломация, само че има доста дипломатически неточности за коригиране, които са позволени през годините. Това разяснява в предаването " Преди всички " някогашен зам.-министър на външните работи по времето на кабинета Сакскобургготски Милен Керемедчиев, който е и някогашен общоприет консул на страната ни в Дубай.
Това е едно доста закъсняло посещаване, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Казвам, че е закъсняло, защото за поседните години българската външна политика показваше едно непознаване на района и занемаряване на мощните играчи в него. Направихме много объркващи за нашите сътрудници дейности като откриването на посолството в Катар и изпращането на безчет делегации на най-високо равнище в Доха. Знаете какви са връзките сред Обединените Арабски емирства, сред Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за съдействие в Персийския залив с Катар. Това в действителност сложи България в неизгодна дипломатическа позиция....Ние открихме единствено генерално консулство в Дубай, без да имаме посолство в Абу Даби, което се приема като безусловно дипломатически гСпоред дипломата визитата в Саудитска Арабия би отворило повече благоприятни условия за страната ни, в сравнение с всички визити в района до момента. Моментът е подобаващ за дипломацията ни да поправи грешките от предишното, посочи той:Все отново има ново управление в Саудитска Арабия -  нов крал, доста мощен и нападателен на външната сцена, а и у дома, несъмнено - престолонаследникът принц Мохамед бил Салман. Тези крачки обаче трябваше да ги предприемем доста по-рано, тъй като знаете, че тръгнахме с огромна кошница и огромни упования към Катар, с нулев резултат...Арабските монарси доста високо правят оценка наличието на представител на династия, каквато е Сакскобургготската, тъй че включването му в българската делегация е било доста подходящ ход на българската дипломация, посочи специалистът.  Според него обаче е пропуск, че в делегацията не е имало представител на мюсюлманското изповедание у нас, защото Риад финансира образованието на духовници и у нас. Интервюто на Веселина Миланова с Милен Керемедчиев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР