Визитата на министър председателя Кирил Петков, както и на вицепрезидента

...
Визитата на министър председателя Кирил Петков, както и на вицепрезидента
Коментари Харесай

Обидни плакати и трудни въпроси за българската делегация в Северна Македония


Визитата на министър ръководителя Кирил Петков, както и на вицепрезидента Илияна Йотова на външния ни министър Тодор Генчовска и на депутати от парламентарно показани партии не мина без провокации.

Вчера жителите на битолското село Кравари посрещнаха българската делегация с плакати, на които имаше изписани обидни квалификации. При откриването на културен център в Битоля министър-председателят Кирил Петков съобщи, че би трябвало да има гаранции за спазването на правата на българите. От своя страна Теодора Генчовска предизвести още веднъж Скопие, че би трябвало да съблюдава Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан през 2017 година. Вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че влизането на Скопие в Европейския съюз в европейското семейство е най-тежкият компромис от наша страна, който ние би трябвало да решим.

След историческото посещаване на Петков в Битоля, от Министерския съвет разпространиха и позиция във връзка с тематиката дали има две позиции на българската страна по проблема Северна Македония.

От Министерския съвет пишат, че политиката на българския кабинет се дефинира и реализира от министър- ръководителя според Конституцията на България.

Във втория ден от визитата си в Северна Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова ще сервира венци пред паметника на починалите 15 български туристи при потъването на кораба " Илинден " през 2009 година в Охридското езеро. По-късно денем Йотова ще посети и дневен център за деца с аутизъм в града.

По-рано пред българската общественост в Битоля вицепрезидентът бе безапелационна, че би трябвало да има гаранции за правата на българите в Северна Македония, с цел да се даде зелена светлина на Скопие за присъединение към Европейски Съюз.

Според вицепрезидента са нужни и ясни индикации, че Скопие съблюдава Договора за добросъседство, другарство и съдействие, подписан през 2017 година

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР