Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици Още

...
Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици Още
Коментари Харесай

Руският олигарх Роман Абрамович остава без британска виза

Визата на Роман Абрамович е изтекла преди няколко седмици

Още по тематиката
Лондон ще задължи офшорните му зони да разкрият същинските притежатели на фирмите

Целта е да се усъвършенства битката с корупцията и укриването на приходи от данъчните управляващи
2 май 2018
Германия дава поръчка за по-твърда линия по отношение на Русия

Новият първи посланик Хайко Маас е по-критичен към Кремъл от предшествениците си
23 апр 2018
Русия взе ответни ограничения и ще изгони над 150 западни дипломати

Москва се тормози от евентуалните финансови наказания на Англия
1 апр 2018
Предизвестената победа на Путин и след нея

Критиците на съветския президент дефинират изборите като безсмислени, тъй като главният опозионен водач Навални не бе позволен до присъединяване
19 мар 2018
Виктор Векселберг е най-богатият човек в Русия

Съоснователят на Renova Group измества от върха Алишер Усманов
7 яну 2015 Визата на съветския милиардер Роман Абрамович е изтекла и английските управляващи към момента не са му дали нова. Собственикът на футболния клуб " Челси ", който е 13-ият най-богат човек във Англия с персонално благосъстояние от 9.3 милиарда паунда, е с изтекла виза от няколко седмици. Поради тази причина предприемачът не участва на финала на FA Cup в събота сред тимовете на " Челси " и " Манчестър Юнайтед " на стадион " Уембли " в Лондон.

Близък на Абрамович, който пожела да резервира анонимност, разяснява пред Guardian, че на съветския предприемач не му е отказана виза, само че подновяването ѝ лишава повече време от обичайнотo. Говорител на министър-председателя на Англия Тереза Мей съобщи, че държавното управление не може да даде коментар по случая.

През февруари швейцарските медии оповестиха, че през лятото на 2016 година Абрамович е подал молба в миграционната работа на швейцарския кантон Вале, където се намира известният курорт Вербие. През юни 2017 година предприемачът ненадейно отдръпна молбата си за позволение за престояване. Абрамович заведе дело, с което изиска от швейцарски съд да забрани на медиите да разгласяват детайлности от молбата му за позволение за престояване в Швейцария, само че настояването е отхвърлено.

През април Мей съобщи, че Лондон обмисля разнообразни ограничения против " противозаконните финанси " на съветските предприемачи и длъжностни лица. Под разширени наказания биха могли да се окажат Олег Дерипаска, Виктор Велкелберг и Роман Абрамович, написа Financial Times, базирайки се на анонимни източници.

Сериозни рецензии

На фона на забавената виза на съветския олигарх английски депутати упорстват за по-строги ограничения против прикриването и прането на съветски пари посредством финансовите институции в Лондон, защото сходни практики оказват отрицателно въздействие на напъните на държавното управление да заеме твърда позиция по отношение на нападателната външна политика на Русия, обобщава Reuters.

Прането на съветски пари подкопава престижа на рецензиите на Лондон против Кремъл и поддържа акцията на съветския президент Владимир Путин " за разрушение на системата в страната, която е построена върху интернационалното законодателство ", се твърди в оповестения в понеделник отчет на Комисията по външна политика в английския парламент.

Заключения на някои от източниците на комисията са, че така наречен съветски пари, изнесени към Англия, в това число нейните отвъдморски територии, са в границите на най-малко 100 милиарда паунда и надалеч не всички тези милиарди са от корупция и незаконни дейности. От една страна, на сумата се гледа като на източник на изгоди за Лондонското сити, финансовата система и имотния и първокласния пазар. От друга, фактът, че дружно с парите доста руснаци са " изнесли " и децата и фамилиите си във Англия, се възприема като един тип осигуровка, че няма да има ескалация на напрежението с Русия, стигаща до опасност от въоръжен спор. Но от трета, депутатите заключават, че вредите от по този начин създалото се състояние са по-големи от изгодите, в това число тъй като по този начин без проблеми се заобикалят наказания.

Председателят на комисията Том Туджендхат разяснява, че евентуалната щета от тези " мръсни пари " на външнополитическите ползи на Обединеното кралство е в доста по-големи мащаби спрямо съветските транзакции в Лондон.

" Англия не може да си затваря очите пред клептократите на Владимир Путин, които нарушават правата на индивида и се занимават с пране на пари, с цел да въвличат в корупция нашите съдружници и да отслабват доверието в институциите ни ", разяснява Туджендхат.

Представителите на парламентарната комисия предлагат на държавното управление да си сътрудничи с интернационалните си съдружници, с цел да затруднява Русия при издаването на държавни облигации, които не подлежат на наказания, посредством глобени банки.

Кой попада под прожекторите

Комисията подлага на критика остро Linklaters - една от най-престижните адвокатски компании в страната, защото съветва покупко-продажби на компании, близки до Путин. От комисията са на мнение, че би трябвало да се реши дали компанията към този момент е " дотам подвластна от корупционните схеми на Кремъл, с цел да не дава отговор на стандартите на регулаторите ". Ръководството на Linklaters отхърли обвиняванията с претекста, че компанията работи на пазар, обвързван с корупция.

" Размерът на английския финансов пазар и значимостта му за съветските вложители дават предимство на Острова по отношение на Кремъл ", се показва в отчета.

Британската Национална организация по престъпността разгласява информация преди дни, че страната е обвързана с пране на пари за няколко милиарда $ годишно и е желана дестинация от руснаци, които се стремят да легитимират корупционни практики. Как се стигна дотук
От комисията в английския парламент са безапелационни, че би трябвало да се подхващат доста по-строги ограничения, в сравнение с до момента. Отношенията сред Русия и Англия се утежниха след отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри през март. В отговор държавното управление изгони 23 съветски дипломати от страната, а Москва предприе реципрочни дейности. От Кремъл отхвърлят обвиняванията на интернационалната общественост, че страната е обвързвана с покушението с нервнопаралитично вещество. Впоследствие министър-председателят Тереза Мей разяснява, че държавното управление би трябвало да следи деликатно съветските вложения в Обединеното кралство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР