Вицепрезидентът се срещна в Кукъс с ръководството на албанската община,

...
Вицепрезидентът се срещна в Кукъс с ръководството на албанската община,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът се срещна с кмета на населената предимно с етнически българи албанска община Кукъс

Вицепрезидентът се срещна в Кукъс с управлението на албанската община, която е обитаема главно с представители на българското национално малцинство. Вицепрезидентът беше в Кукъс през 2017 година след формалното признание на българското национално малцинство, оповестиха от пресцентъра на президента.

Йотова посети Албания и през 2023 година в навечерието на националното броене – значим миг за българската общественост. Официалните резултати от преброяването се чака да бъдат оповестени.

Вицепрезидентът беседва с кмета на Кукъс Албърт Халилай и заместник-кмета Агрон Нурединай, който е част от българското малцинство и е приключил висшето си обучение в България.

Двамата акцентираха успеваемостта на взаимните планове с българската страна. Вицепрезидентът акцентира, че тази поддръжка ще продължи. С помощта на България и напъните на българското посолство в Албания е издигната детска градина и са актуализирани учебни заведения във високопланински обитаеми места, където хората пазят българския език  и обичаи.

Съдействие от българската страна желаеха и за отварянето на български културен център в Кукъс. Ръководството на общината срещна Йотова с напъните, които поставя за включването на българския език като втори в програмата на албанските учебни заведения в региона на Гора.

В диалога удостовери и българската поддръжка за европейската интеграция на Албания.


Вицепрезидентът ще бъде на посещаване в Черна гора във връзка 20-годишнината от злополуката на река Лим, при която починаха 12 деца от град Свищов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР