Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков успя да настрои срещу себе

...
Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков успя да настрои срещу себе
Коментари Харесай

Лечков успя да вбеси Илиана Раева, Едмонд Назарян и 4 спортни федерации

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков съумя да настрои против себе си три български спортни федерации, откакто си разреши да съпоставя техните достижения със серийните провали на националния тим по футбол.

В изявление за " Дарик " Лечков се учуди за какво всички подлагали на критика Изпълкома на БФС, откакто спортове като битка, волейбол, лека атлетика и художествена гимнастика " нямат резултати " през последните години, до момента в който президентите на федерациите им също не били сменяни от 15-20 година

По думите му - " просто имаме поколенчески проблем сега ", тъй като децата-спортисти " не желаят да се развиват нататък ", откакто навършат 14-15 година

Изявлението му пристигна след две следващи загуби на българските национали от тимовете на Литва и Албания при квалификационните мачове за Евро 2024. Последното международно състезание, на което " лъвовете " се класираха, беше във Франция през 1998.

Националният тим не е играл на Европейско състезание от 19 години. В 18 от тях Боби Михайлов е закрепостен президент на БФС.

Твърдението на Лечков, че останалите спортове нямат триумфи, предизвика серия реакции - първа се възмути Илиана Раева, която изброи поредицата от олимпийски, международни и европейски награди на " златните девойки " от тимовете по художествена гимнастика.

" Аз помня Данчо футболиста, с незабравимия гол против Германия в САЩ’94 и постоянно ще го обичам. Сигурна съм, че грешката му е неволна. Но в това време, за мен няма по-ужасно и обидно нещо от това да сравнят Българската федерация по художесвена гимнастика със настоящия БФС ", споделя Раева.

Тя твърди, че персонално е поискала пояснение от Лечков за изявленията му, като той ѝ споделил, че " в случай че би трябвало, обществено ще се извини за художествената гимнастика ".

Обидени от коментара на Лечков обаче са и в Българската федерация по битка.

Оттам разгласиха иронично обръщение във Фейсбук: " Когато български герой загуби от представител на Гибралтар, ще поканим всички разбирачи, в частност господин Лечков, да дойдат и закрият българската битка ".

Европейският първенец Едмонд Назарян персонално подсети на вицепрезидента на БФС за медалите си.

" На вниманието на господин Йордан Лечков: Борба, Титли, Медали, Работа, Пот, Кръв за България ", написа той във FB.

Оперативният шеф на Национална волейболна лига Христо Апостолов също реагира, като подсети, че за разлика от футболистите - българските волейболисти мъже и дами постоянно играят на огромни конгреси.

" Да, има намаляване, само че аргументите са други. Но пък за разлика от БФС, във волейбола са взети ограничения, с цел да не копаем дъното, както в родния футбол ", написа той.

Апостолов дава за образец запазването на квота за български играчи в клубовете като мярка за развиване на подрастващите спортисти: " Пречеше ли да позволим да се картотекират знайни и незнайни волейболисти от Малави, Танганайка, Вирджинските острови на заплати по 300-400 евро, за сметка на българските гении и да се напълним с чужденци? Нищо не пречеше. Но умираше волейболът ни. Е, ние ще изплуваме. Но българският футбол? ".

Пред bTV Йордан Лечков разгласи, че бил свестен погрешно от спортните федерации.

" Аз се веселя, че подобен спор се заражда, само че очевидно сътрудниците не са следили деликатно моето изявление. Акцентирах върху смяна на законодателството за спорта като цяло. Това споделих, че другите спортове се финансират от страната и от налозите, до момента в който футболът се финансира и устоя самичък. Вместо да обединим старания, да отидем при министъра на финансите, министъра на спорта или при премиера да приказваме и да желаеме да беседваме за законодателството в спорта, ние се хващаме за някакви неразбрани думи ", споделя той.

Водещият на предаването Томислав Русев също се намеси в дебата и призна, че е позволил неточност, като не е реагирал на изявлението на Лечков в ефир, с цел да го поправя - нещо, за което беше неодобрен от Илиана Раева.

В епизод на " С бутонките напред " Русев споделя, че не е чул по какъв начин Лечков прибавя и художествената гимнастика в листата с " несполучливи " спортове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР