Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Британския музей в Лондон изложба

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Британския музей в Лондон изложба
Коментари Харесай

Панагюрското златно съкровище очарова лондончани

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Британския музей в Лондон галерия с Панагюрското златно богатство, осведоми прессекретариатът на президента.

" Благодаря на международната съкровищница Британския музей, че одобри златната визитна картичка на България - Панагюрското богатство ", съобщи Илияна Йотова.

Тя посочи напъните на българския дипломат в Обединеното Кралство Марин Райков за реализирането на плана, както и на археолозите: " Без Националния исторически музей тази галерия с присъединяване на България не би била допустима ".

" Изложбата демонстрира, че историята се написа не от борбите и копията, а от културните и духовните въздействия. Всеки предмет е капсула на вечността ", уточни Йотова в приветствието си, като добави: " Във всеки подробност на Панагюрското богатство има доста мисъл и концепция, посредством тях съумяваме да надникнем в света на античните траки – един народ в основата на българската история ".

Вицепрезидентът предложения присъстващите да посетят България, с цел да усетят атмосферата на античните цивилизации по българските земи: " Учените по света споделят, че на всяка трета крачка в България се натъкваш на разнообразни артефакти от античния интервал до ден сегашен ".

" Една от най-значимите археологически находки в Европа – това е изключителното Панагюрско богатство ". С тези думи шефът на Британския музей Харвинг Фишер се обърна към вицепрезидента Йотова.

В българската делегация за откриването на изложбата бяха представители на НИМ, както и служебният министър на културата Найден Тодоров. Предстоят редица взаимни начинания на Националния исторически музей и Британския музей.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР