Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до главния прокурор срещу решение

...
Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до главния прокурор срещу решение
Коментари Харесай

Валери Симеонов внесе сигнал до прокуратурата за Български морски флот

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до основния прокурор против решение на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата по делото за Параходство " Български морски флот ". Решението трансформира изискванията по приватизационния контракт, които дават право на притежателя Кирил Домусчиев да редуцира броя на корабите и служащите в сдружението. Домусчиев не беше открит за коментар, а Арбитражът упрекна вицепремиера в напън. Последния път, когато тематиката беше повдигната от вицепремиера, Кирил Домусчиев я дефинира като злонамерена офанзива.

Според вицепремиера Валери Симеонов, арбитражният съд нелегално е почел желае на Кирил Домусчиев за смяна на приватизационния контракт за Параходство " Български морски флот " от 2008 година Решението на арбитража да почете настояването на Домусчиев за " стопанска нетърпимост ", съгласно Симеонов, стъпва на погрешна икономическа експертиза.
Валери Симеонов, вицепремиер: Толкова тежко е било икономическото положение, че те са били принудени да нарежат 30% от корабите. Ако би трябвало да бъда прецизен, те приватизират БМФ с 61 кораба, към 2015 година сдружението има 21 кораба. Както се споделя, честито на печелившите.
Нарязването на корабите е точно заради така наречен " стопанска нетърпимост ". Стопанската нетърпимост дава право на съда да промени изискванията по приватизационния контракт, в случай че има условия, непредвидени при подписването му. Домусчиев твърди, че международната икономическа рецесия е такова събитие и редуцира броя на корабите. АПСПК, обаче, му търси наказателна клауза в размер на 52 милиона лв..

Валери Симеонов, вицепремиер: Печелившите са тези, които желаят да спестят 52 млн. лв. наказания за нарушен приватизационен контракт, а точно - притежателите на " Кей Джи Меритайм Шипинг ". Собствениците са братя Домусчиеви. Затова сезираме - с цел да може прокуратурата да си свърши работата, да се стигне до дело и всички тия тарикати да бъдат наказани.
От Арбитража към Българската търговско-промишлена палата обявиха, че сигналът на Симеонов е опит за напън върху съда, защото делото за морския флот в този момент се апелира пред Върховния касационен съд от Агенцията по приватизация.

Благовест Пунев, предс. на Арбитражния съд - БТПП: На 16 октомври е делото пред Върховния касационен съд - значи 10 дни преди неговото разглеждане се основава към този момент една атмосфера, която надали не би трябвало да предреши изхода. Това опонира на разделянето на управляващите, тъй като той не е частно лице, а обществена фигура, политически водач, вторият човек в държавното управление.
И макар че са отсъдили в интерес на Домусчиев, от Арбитража считат, че държавен съд би трябвало да гледа разногласието сред Домусчиев и Агенцията за приватизация.

Благовест Пунев, предс. на Арбитражния съд - БТПП: Независимо че съм представител на арбитража, мисля, че по-скоро би трябвало да се гледа от държавен съд подобен иск, тъй като това не е частно-правен спор. Тук имаме и отговорности, които се разпореждат на приватизатор, които са от частно-правен темперамент.
Кирил Домусчиев е с изключен телефон и не бе открит за коментар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР