Вицепремиерът Валери Симеонов предложи промяна на Закона за здравето, с

...
Вицепремиерът Валери Симеонов предложи промяна на Закона за здравето, с
Коментари Харесай

Как да се решат проблемите на България - наръчник за управляващи

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи смяна на Закона за здравето, с която да се позволи тютюнопушенето в обособени пространства, защото и в този момент възбраната за пушенето в заведения за хранене не се спазвала. Факт е, че се пуши на доста места, само че и доста други забрани не се съблюдават, което не значи, че би трябвало да се анулират (а да има същински надзор за спазването им). Иначе би трябвало да отменим всички закони, че дори и конституцията, тъй като постоянно и тя не се съблюдава.

Идеята на Симеонов не срещна схващане от премиера Борисов и държавното управление, само че е показателна за това, по какъв начин властта взема решение проблемите в България. Схемата е гениална в простотата си - в случай че властта не може или не желае да се оправи с даден проблем, просто се трансформира закон, разпоредба или каквото там би трябвало и казусът изчезва, като с магическа пръчка.

Не, че изчезва за жителите, само че изчезва за властта. В краен случай властта просто отхвърля, че има проблем. Получава се като " Котката на Шрьодингер " (виж края на текста), казусът хем го има, хем го няма. Това може даже да се патентова, като " български квантов метод за решение на проблеми ". Той е толкоз постоянно използван, та може да се каже, че е обичаен - ето единствено няколко образеца.

Концесията е нарушена, само че всичко е тъкмо

През 2011 година министърът на околната среда Нона Караджова сподели, че концесионерът на ски-зоната в Банско се е разпрострял на близо 65 хектара над дадените с концесионен контракт 99.55 хектара. Човек би очаквал, че страната ще скапе концесията и ще си търси разликата в заплащанията за употребената по-голяма повърхност. Но не би. Седем години по-късно кабинет със същия министър-председател е на път да усили концесионната повърхност в нарушаване на няколко закона.

Не пътищата са неприятни, а водачите карат с несъобразена скорост

Колкото и министър председателят Бойко Борисов да се хвали с издигнатите пътища, огромна част от тях са в извънредно и даже рисково положение. Когато поради дупка, локва, неравности, непочистен от сняг, неопесъчен път или заради други дадености на шосето стане злополука, виновният е кой? Не, не е притежателят на пътя или подържащата компания, а водачите. За информация - алинея 2 от член 20 на Закона за придвижване по пътищата. Накратко алинеята споделя, че водачите са длъжни при избиране скоростта на придвижването да се преценяват с всичко, което ги заобикаля.

Според формалната статистика за 2017 година злополуките заради " несъобразена с пътните условия скорост " са 1165, при което има 128 починали и 1537 ранени. При състояние, че всички произшествия през 2017 година са били 6888, починалите са 682, а ранените са 8680 излиза, че " несъобразена с пътните условия скорост " е отговорна за 16,9% от злополуките. В същото време се допуска, че е отговорност на АПИ и КАТ да сложат подобаващите за пътя пътни знаци и водачите би трябвало да ги съблюдават. Заради алинея 2 от член 20, в случай че карате по второразреден път с позволена скорост от 90 км/час и поради дупка се забиете в мантинелата подлежите и на санкция. Напоследък КАТ и АПИ също употребяват " българския квантовия метод " и при сектори с рисков път, избират да понижат скоростта на придвижване вместо да ремонтират пътя. Така водачът постоянно е отговорен.

Ако в отчета написа, че армията не може да извършва отговорностите – промени го

Служебното държавно управление одобри отчет за положението на армията през април предходната година в който пишеше: " Българските въоръжени сили единствено отчасти са в положение да извършват дилемите си ". След като Красимир Каракачанов стана министър на защитата, отчетът беше изменен, защото внясял ужас. " Българските въоръжени сили са в положение да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз ", бе записано в новия вид.

" Квантовият метод " очевидно се харесва на Каракачанов, тъй като обмисля отново да го приложи. Тъй като 30-40% от претендентите да работят в армията не могат да преминат през психотестовете, той търси метод да понижи прага, " тъй като не може 40% от българите да са луди ".

Корупцията е подстрекателство

" Корупцията е най-вече прочувствена категория. По този индикатор България надалеч не държи първото място. Корупцията остава вестникарско подстрекателство ". Такава теза разви финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление, проведена от в. " Капитал ".

Ако се съди по данните за наказаните за корупция, такава в действителност няма у нас.

Свободата на медиите е проблем на публицистите

Подобен е методът на властта към казуса с неналичието на независимост на медиите. България пада в класацията на " Репортери без граници " и е към този момент на 111 място. Според министър-председателя Бойко Борисов казусът със свободата на словото е и на публицистите и точно те би трябвало да го решат.

Механизмът за анулация на действителен проблем с чиновнически метод може да се разшири и по този начин да се решат всички основни проблеми на България без това да изисква старания за промени. Ето и няколко оферти.

Има безпаричен регион - има проблем

Като черно леке на картата на Европа и България е Северозападният район – най-бедният район в Европейски Съюз. Правителството към този момент прави верните стъпки по решаването на казуса, като счита да го сплоти с някой прилежащ с претекста, че там живеят по-малко хора от стандарта на Европейски Съюз за регион за обмисляне. Проблемът изисква по-голям обсег и може да бъде решен от раз, като към него се пришие и София и готово. В момента София е в Югозападният регион с индикатор от 19 200 евро Брутният вътрешен продукт на човек, което съставлява 72% от междинното за Европейски Съюз.

По наши данни - замърсяване няма

Замърсяването на въздуха в София и в по-големите градове, изключително по време на отоплителния сезон е доста високо. Общината едва ли ще успее да се оправи със замърсяването, защото това би изисквало възбрана на отоплението на твърдо гориво и евентуално ограничение на старите коли. Софийска община подходи много " безконтролно ", като с изключение на данни от своите сензори се съгласи да употребява и тези построени от гражданска организация. А можеше към четирите си градски датчика и този на Витоша, да добави още 4-5 на по-чисто място и по този начин " средностатистически " въздухът в София да стане чист.

Бедни, само че съгласно кого?

Според социологията и съгласно диалозите на маса най-големият проблем в България е бедността. Според статистиката, която за българомразеца лорд Дизраели е най-тежката форма на лъжата, междинната заплата в България е малко над 1000 лева Българинът към този момент може да работи в Европейски Съюз и да съпоставя със междинната заплата във Англия, да речем, която е към 2300 паунда (5122 лв). Това кара междинният българин да се усеща 5 пъти по-беден от междинния англичанин. Това несъмнено е поправимо, нужна е една национално виновна акция. Примерно, медиите, които един избран политик има, могат да сравнят междинната заплата с целия останал свят. Според уеб страницата Global Rich List българската междинна заплата слага българинът в 7.07% от най-богатите хора в света по приходи. Ако прибавим в сравнението и собствеността, която е у нас на високо равнище, ще се качим още по-високо в класацията. Представете си заглавие: " България е в топ 7 на най-богатите страни ". Както си е редно това ще бъде подето и от малките екрани, които избраният политик не има и по този начин " междинната класа " българин няма да се усеща толкоз безпаричен.

Въпрос на акция, в братска Русия примерно, народът е уверен, че са водеща галактическа мощ.

* Котката на Шрьодингер е персонаж от умствен опит, препоръчан от Е. Шрьодингер през 1935 година. Накратко: В затворена кутия е сложена котка и механизъм, съдържащ радиоактивно ядро и съд с токсичен газ. Вероятността ядрото да се разпадне за 1 час е 50%. Ако ядрото се разпадне - котката умира. Според квантовата механика, в случай че върху ядрото не се организира наблюдаване, положението му се разказва като суперпозиция (смесване) на две положения — разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, затова, котката е жива и мъртва по едно и също време.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР