Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви готовността си да

...
Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви готовността си да
Коментари Харесай

Калина Константинова ще реформира Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси

Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова съобщи готовността си да реформира Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, заяви Правителствената осведомителна работа.

Целта е той да има опцията доста по-амбициозно да извършва ролята си на координатор за ефикасни и транспарантни политики по етническите въпроси, които действително да подобрят живота на хората. Тези и други въпроси, свързани с достъпа до опазване на здравето и обучение, бяха разисквани по време на среща с представители на над 20 цивилен организации, ромски общественици и деятели по случай Международния ден на ромите.

Калина Константинова, която е и ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, честити празника на ромите и изрече признателност на организациите, които се включиха интензивно в правенето на стратегическата рамка на България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите до 2030 година.

Заедно с вицепремиера, като водещ на събитието се включи Виржиния Атанасова. Тя е възпитаник в 11-и клас от Професионалната гимназия по текстил в Шумен. В рамките на състезанието „ Имам една фантазия – да учим и живеем дружно “ тя бе определена да е „ Посланик за един ден “.
Представители на Националната мрежа на здравните посредници, на Асоциация „ Интегро “, на ЦМЕДТ „ Амалипе “, фондация С.Е.Г.А., „ Програма Правен развъдник “, Фондация „ Здраве и обществено развиване “ и Института по социология и философия към Българска академия на науките описаха за свои сполучливи практики, осъществени през последната година. Те са в областта на провокациите в осъществяването на здравно-медиаторната стратегия в изискванията на пандемията от COVID-19. Други показани планове включват поддръжка за общини и локални общности да възнамеряват и извършват дружно ефикасни приобщаващи политики съгласно локалните потребности и цели. Бяха разисквани и практики, акцентиращи върху поддръжката към ромски младежи да завършат приблизително обучение, върху мониторинг и докладване на тирада на ненавист в медии и онлайн пространство, овластяване на ромски деятели за противопоставяне на антиромската дезинформация и подправените вести.

На срещата бе подчертана ролята на просветителните посредници и дейностите им за цялостен обсег на учениците по време на пандемията.
Адвокатите Даниела Михайлова и Марияна Борисова показаха Програма „ Правен развъдник - продължаващо практическо образование за млади адвокати с фокус върху адвокати от ромски генезис “, а доктор Елена Кабакчиева показа Модел за интегрирано развиване и работата на центровете.

Вицепремиерът Калина Константинова връчи грамоти на организациите, взели участие интензивно в процеса на създаване на политиките до 2030 година за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите, както и за запазването на културната еднаквост и поощряване на все по-активната роля на ромската общественост в публичния и политическия живот на страната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР