Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай предложи Прищина да обвърже създаването

...
Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай предложи Прищина да обвърже създаването
Коментари Харесай

Косово обвързва създаването на Асоциацията на сръбските общини с членството си в ООН

Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай предложи Прищина да обвърже основаването на Асоциацията на сръбските общини с въпроса за участието на най-младата страна на Балканите в Организация на обединените нации, оповестява електронното издание Gazeta Express.
Ходжай бе безапелационен, че двата въпроса следва да се преглеждат паралелно.
„ Що се отнася до основаването на Асоциацията на сръбските общини и участието в Организация на обединените нации, позицията ми е, че би трябвало да интегрираме въпросът за основаването й в по-голямото съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия. Учредяването на Асоциацията би трябвало да върви паралелно с мястото за Косово в Организация на обединените нации “, изясни косовският политик.
Правителството на Косово разгласи, че планът за статута на Асоциацията ще бъде показан на Конституционния съд на Косово, който би трябвало да реши сходството му с Основния закон на страната. Белград упорства Асоциацията да има изпълнителни пълномощия, само че управляващите в Прищина се опълчват на концепцията, съобщи Фокус.
Принципите, на основа на които ще бъде основана Асоциацията, бяха контрактувани през август 2015 година в границите на разговора за нормализиране на двустранните връзки сред Белград и Прищина, воден под егидата на Брюксел. Те плануват косовските сърби да имат цялостен „ контрол " върху икономическото развиване, образованието, опазването на здравето, градското и селското обмисляне с бюджет, отпускан от Белград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР