Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в

...
Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Сътрудничеството между България и САЩ е ключово за регионалната свързаност

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на Съединени американски щати в България Кенет Мертен и в Гърция Джордж Цунис, който бе на посещаване в България.

Основна тематика на срещата беше съдействието сред България и Съединени американски щати във връзка с енергийната и транспортна съгласуваност. Подчертана бе значимостта на оста Север-Юг, свързваща Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Във фокуса на диалозите беше и подписаната в Ню Йорк и по самодейност на Мария Габриел декларация в поддръжка на районното съдействие.

„ Потвърждаваме общия ни ангажимент да работим дружно за съгласуваност в инфраструктурата, превоза, енергетиката, технологиите и нововъведенията, с цел да осигурим по-устойчиво бъдещо развиване за страните в района на Югоизточна Европа. Инициативата „ Три морета “ и построяването на кулоар Север-Юг са от стратегическа значимост за района “, съобщи вицепремиерът, представен от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Вицепремиерът и двамата посланици разискаха също по този начин тематиките за стратегическата позиция на България в НАТО по повод сигурността в Черноморския район и съдействието сред съдружниците в района.

„ Радвам се, че като съдружници в границите на НАТО и стратегически сътрудници отговаряме дружно на районни и световни провокации “, разяснява още Мария Габриел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР