Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и кметът

...
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и кметът
Коментари Харесай

Вицепремиер влезе в уникален възрожденски храм в Белица

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и кметът на Белица Радослав Ревански участваха в Светата литургия в актуализирания храм „ Св. Георги Победоносец “.

 Може да бъде изображение с 7 души и женитба
-->
Основният ремонт на възрожденската черква и реставрационните работи бяха осъществени с дарения от стотици християни и мюсюлмани, както и с финансовата поддръжка на община Белица и Неврокопската епархия.



Богослужението беше водено от Негово високопреосвещенство митрополит Серафим, съпроводен от Митрополитския хор,, Йеромонах Неофит Рилски " с диригент проф. Йоанис Паохронис. В него участваха свещеници от Белица, Якоруда, Банско, Добринище и с. Баня.



Възрожденската черква е знак на града. Построена е от 1833 до 1835 година под управлението на учреденото за задачата църковно настоятелство. Инициатор е поп Илия Попов, а занаятчия строител на храма е Устабаши Петре от Елешница, който оставя и надпис върху каменна плоча, която през днешния ден е взидана в южната стена.

Храмът има часовник в най-високата си точка, който и до през днешния ден отмерва времето в Белица и символизира духа на религиозна приемливост, характерен на този планински град.

Църквата е опожарена в 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. Пет години по-късно храмът е възобновен с труда на локалните хора.



През последните 3 - 4 години самодейността за ремонта и реставрацията на храма сплоти всички поданици на планинската община, които месеци наред полагаха непринуден труд, с цел да трансфорат църквата в същински божи дом. Бе направен напълно нов дървен иконостас- ръчна направа, владишки престол, нови проскинитарий, певници, колони, отоплителна система. Бяха положени и нови икони. Жители на Белица почистиха и облагородиха също по този начин пространството към храм " Св. Георги Победоносец ".



Днешният ден се трансформира в прелестен празник на прелестна община с прелестни хора. Белица е образец за място, в което другите религии съжителстват в мир. Реставрацията на храма ще подкрепи и развиването на туризма, което ще обезпечи приходи за локалното население, съобщи кметът Ревански.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР