Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие
Коментари Харесай

Мария Габриел: За устойчиви решения за мир са нужни обединени усилия между партньори

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване в съвещанието на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. Във фокуса на полемиката бяха съветската експанзия против Украйна и обстановката в Близкия изток .

Мария Габриел акцентира продължаващата поддръжка на България за Украйна и поздрави страната за историческото решение на Европейския съюз за започване на договаряния за участие .

„ Днес още веднъж насочваме обръщение за обединени старания и взаимност с Украйна. Всеобхватната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна би трябвало да продължи до момента в който това е належащо. България поддържа „ Формулата за мир “ на президента Зеленски и ще търси да способства за присъединение към нея и на други страни от света “ , разяснява вицепремиерът, представена от отрасловото министерство. 

Тя подчертава върху ролята на България като фактор за непоклатимост в Черноморския район и осведоми за взаимната самодейност на България, Румъния и Турция за унищожаване на заплахата от мини в териториалните води на трите страни и техните изключителни стопански зони .

Мария Габриел. Снимка: Министерство на външните работи

Във фокуса на съвещанието бе и обстановката в Близкия изток. В полемиките се включиха министърът на външните работи на Арабска република Египет Самех Шукри, заместител министър-председателят и външен министър на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал Сафади, израелският министър на външните работи Израел Кац, (tbc) министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министърът на външните работи на Палестинската власт Рияд ал Малики и генералният секретар на Лигата на арабските страни Ахмед Абул Гейт.

„ Днешната полемика е значима, тъй като цели дружно с сътрудниците ни от района да намерим стабилно решение на обстановката в Близкия изток. Не сме не запомнили 7-ми октомври. Надяваме се всички заложници скоро да бъдат освободени. Загрижени сме от филантропичната обстановка в Газа и от риска от районно разпространяване на спора. Достъпът до филантропична помощ и отбраната на всички цивилни, изключително на децата, би трябвало да бъдат приоритет “ , съобщи вицепремиерът. И добави:

„ България поддържа решение на правилото на две страни. Важно е да има съглашение, което да подсигурява сигурността и на двете страни. България ще поддържа напъните, които целят да дадат небосвод за политическа вероятност за намиране на такова решение “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР