Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс
Коментари Харесай

МВнР: Партньорството между България и Обединеното кралство става стратегическо

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс Клевърли, държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общественост и развиването подписаха през днешния ден Съвместна декларация за стратегическо партньорство сред Република България и Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. Официалната гала се състоя в Лондон, пише . 

" Днес е доста значим ден в двустранните връзки сред България и Обединеното кралство. Подписването на декларацията издига партньорството сред България и Обединеното кралство на ново стратегическо равнище и е в интерес на жителите на двете страни. Тя е резултат от дейната ни работа с английските сътрудници през последните няколко месеца. “, съобщи Мария Габриел.

Съвместната декларация въплъщава мощната упоритост на двете страни за още по-силно съдействие в редица основни области - външна политика, политика за сигурност и отбрана; правораздаване и вътрешни работи; двустранно икономическо и комерсиално сътрудничество; технологии, просвета, опазване на здравето, обучение, просвета и околна среда.

Мария Габриел особено акцентира значимостта на научните проучвания, нововъведенията и образованието. Именно те са посочени като основна сфера на стратегическото партньорство. Например, може да се търси активизиране на взаимната работа в границите на програмата " Хоризонт Европа “.

България и Обединеното кралство ще работят също за увеличение на академичната подвижност. Една от задачите е взаимно признание на националните документи, удостоверяващи приключени равнища на учебно и висше обучение.

Мария Габриел акцентира също, че " ще бъдат положени всички старания за ефикасното осъществяване на декларираните в документа цели “. Важна роля в това отношение ще играе годишния разговор сред външните министерства на двете страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР