Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на
Коментари Харесай

България и Египет ще си сътрудничат в областта на природния газ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на публично посещаване в Арабска Република Египет по покана на министъра на външните работи Самех Шукри, оповестяват от Външно министерство.

Това е първото посещаване на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам.

В рамките на визитата се организира първото съвещание на Съвместната комисия за съдействие България-Египет, чието основаване бе обявено през 2018г. Комисията се ръководи от министрите на външните ра-боти на двете страни.

" Арабска Република Египет е основен сътрудник на Република България в региона на Близкия изток и Северна Африка. България високо цени връзките с Египет – страна, с която поддържаме най-дългогодишни връзки на партньорство в региона на Близкия изток и Африка. Имаме деен разговор, в центъра на който са взаимно почитание и общи ползи ", съобщи ви-цепремиерът.

В българската делегация, водена от заместител министър-председателя, се включиха министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, министърът на стопанската система и ин-дустрията Богдан Богданов, министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и министърът на енергетиката Румен Радев.

Във фокуса на полемиката бяха опциите за съдействието в сфери като стопанската система, новите технологии, енергетиката, зеления водород, търговията, земеделието и нововъведенията. Бяха разисквани също разширението на комерсиалните връзки, вложенията, контактите сред хората, поддръжката за гениите и ролята на образованието.

Важен резултат от днешната аудиенция бе подписването на три значими документа: съглашение за взаимно освобождение от условията за владение на визи за краткосрочно престояване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за съдействие в региона на защитата и за съдействие в региона на природния газ.

" Нека това бъде основа, върху която да надграждаме партньорството сред България и Египет, да отговаряме на общите провокации и да способстваме за по-сигурно бъдеще в интерес на жителите “, заключи Мария Габриел и изрази вяра за бъдещо посещаване на президента Абдел Фатах ал-Сиси в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР