Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще има

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще има
Коментари Харесай

Чешкият бизнес препоръчва повече индустриални зони

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще има среща с сътрудника си от Чехия Томаш Петържичек, оповестиха от външното министерство. Това е първо посещаване на министър Петържичек в България. Екатерина Захариева и Томаш Петържичек ще беседват на четири очи по отношение на положението и вероятностите на двустранните стопански и политически връзки.

По стратегия след това ще вземат участие в пленарната среща на двете делегации. След 13 часа Екатерина Захариева и Томаш Петържичек ще създадат изказвания.

Търговско-икономическите връзки сред България и Чешката република се развиват по възходяща линия в последните осем години, а през 2017-а стокообменът прескочи и един милиард евро. Това излиза наяве от данните от Министерството на стопанската система.

През предходната година износът бе на стойност 604.56 млн. евро, което отрежда 13 място на Чехия в експортната ни листа и нарастване с 10.6 на 100. Вносът пък е за 764.35 млн. евро, или 14 място измежду страните вносителки у нас и растеж от 11.9 на 100. Стокообменът, който е бил 1.369 милиарда евро, отбелязва нарастване с 11.3%, а относителният дял на Чехия е 2.1% от целия ни стокообмен. Търговското салдото обаче е все негативно за нашата страна.

Най-важните артикули в износа ни са: жици, кабели и други изолирани електрически проводници, електрическа сила, (прекъсвачи, превключватели, релета, стопяеми предпазители, високочестотни електрически филтри, столове и седалки, радиатори и други.

От Чехия у нас идват пътнически коли и други автомобилни транспортни средства, предопределени за превоз на хора, електрически апарати, електрическа сила, лекарства и други.

Налице е капацитет за повишение на износа в региона на машиностроенето, в това число автомобилостроене (части и детайли за машини и автомобили), електрониката и електротехниката, хранително-вкусовата и текстилната и трикотажната индустрия.

Благоприятната наклонност продължава и през тази година. През първото тримесечие има растеж и при износа и при вноса, а стокобменът е за 369.43 млн. евро или със 17.1% повече по отношение на същия интервал на предходната година. А съгласно специалистите освен това състояние е допустимо да бъде надскочен рекордният стокообмен от 2018-а, който беше 1.369 милиарда евро.

За интервала 1996-2016 година директните брутни задгранични вложения от Чехия са в размер на 1.414 милиарда евро, с което страната заема място измежду първите дванадесет в класацията на вложителите. След корекциите и изтеглянето през годините към края на 2018 година чистите чешки вложения у нас са 583.1 млн. евро, по данните на Българска народна банка.

Двете страни са обичайни сътрудници, като има забележителен капацитет и за разширение на съдействието, изключително в секторите автомобилостроене, осведомителни технологии, медицина, фармация, хранително-вкусова индустрия и селско стопанство. България е един от най-големите сътрудници на Чешката република, като съществуват действителни благоприятни условия за български компании да бъдат подизпълнители на чешки компании.

Над 140 чешки компании pаботят с Бългopия и pеализиpат cвоята пpодyкция на нашия пазаp. Сред 100-те най-големи компании с присъединяване на задгранични вложители в България, с чешко присъединяване (по данни на Българска организация за инвестиции) са: "ЧЕЗ България " АД (собственост на CEZ a.s.). Energo Pro - България, което през юли 2012 година купи бизнеса на немската "Е.ОН България ", само че има и няколко ВЕЦ-а.

Значителни вложения са осъществени и от: групата "Корадо " в завода за отоплителна техника "Корадо-България " АД - Стражица, "Прамет " - в завода за феритни и магнитни материали "Феромагнит " - Перник, "Нютон груп " - консултантска активност, финансов мениджмънт. Чешки вложения има и в областта на туризма - главно в хотелиерството.

Чешките вложители предлагат да се обърне повече внимание на развиването на индустриалните зони, както и да се дават повече средства за развиването на инфраструктурата на тези зони, с цел да могат евентуалните вложители, които дойдат в България, да си намират по-лесно място и да могат да стартират по-лесно своя бизнес. Когато тези неща станат факт, те ще бъдат от огромна изгода - както за България, по този начин и за задграничните вложители.

България е позната и на чешките туристи, които през последните години още веднъж я преоткриват като дестинация за отмора. Забелязва се завръщане на чешките туристи по нашето Черноморие. За 2018 година чешките туристи у нас са били 204 732, което значи 13 място измежду всички посетители у нас (или 6 място в ЕС), като има нарастване с 6% на годишна база. Българските туристи посетили Чехия за интервала са 101 917 души, това е 13 място в общия брой пътували и нарастване с 5.9 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР