Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът
Коментари Харесай

България и Кипър ще работят за засилване на връзките в икономиката и енергетика

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис се договориха двете страни да работят за повече взаимни вложения, за по-активно търговско-икономическо съдействие и разширение на връзките в региона на образованието, културата, спорта.


Двамата разговаряха в границите на формалното посещаване на Никос Христодулидис у нас в година, когато България и Кипър означават 60 година от определяне на двустранни дипломатически връзки.

„ България и Кипър са същински, положителни другари. Споделяме доста общи полезности, ползи и доста сходни позиции в Европейския съюз и другите интернационалните организации ", съобщи Екатерина Захариева.

Тя акцентира отличните връзки сред народите на България и Кипър. „ Искам посредством Вас да благодаря на кипърският народ за това че нашите сънародници на острова се усещат добре интегрирани и са мощна връзка сред нашите две страни ", сподели Екатерина Захариева. Около 30 000 българи живеят в Кипър като съставляват третият по брой етнос в страната.


По време на договарянията външният ни министър открои опциите за България и района посредством плановете, които Кипър създава в енергийната сфера. „ Кипър е доста значима страна за България за диверсификацията на доставките на природен газ, а и за цяла Европа. Проектите, по които българското държавно управление работи - интерконекторът с Гърция, взимането на решението за присъединяване на България в терминала за полутечен газ в Александруполис, и с вашите газови залежи и съглашението, което бе подписано напълно наскоро сред Кипър, Гърция и Израел, в действителност отварят и доста благоприятни условия във връзка с енергийните доставки и енергийната сигурност ", сподели Екатерина Захариева.

Двете страни бяха единомислещи, че би трябвало повече да се работи за развиване на комерсиалните контакти. За януари-юни 2019 година стокообменът сред България и Кипър е намалял с 22,7 на 100 в съпоставяне със същия интервал на 2018 година и е в размер на 97,9 млн. евро. Министър Захариева изрази вяра, че „ спадът, което следим в този момент в стокообмена, да е единствено краткотрайна наклонност ". По време на срещата бе очебийно и смисъла на връзките в туристическия бранш и по-специално отличните благоприятни условия на България за зимни спортове със своите планински курорти. За първите 11 месеца на 2019 година броят на кипърските туристи у нас се е нараснал с съвсем 20 % в съпоставяне със същия интервал на 2018 година като 25 402 жители на Кипър са посетили България. За същия интервал 11 730 български туристи са посетили средиземноморската страна.

В рамките на общата европейска политика двамата министри потвърдиха поддръжката си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и за по-бързо решение за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания.


Екатерина Захариева и Никос Христодулидис се договориха да работят за подписването на двустранни документи за съдействие в областите на културата, образованието, спорта и външните връзки. Те се съгласиха министерствата на външните работи на двете страни да подпишат меморандум за общи политически съвещания по значими интернационалните тематики като рецесията в Близкия Изток, Либия и бежанския напън в района. „ Създаването на механизъм за двустранното съдействие ще задълбочи връзките ни ", посочи кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Очаква се двустранните документи да бъдат подписани по време на посещаване на високо равнище в Никозия тази година, с което да бъде маркиран и 60-годишният празник в връзките ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР