Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа анекса за

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа анекса за
Коментари Харесай

Отпускат 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа анекса за приемане на 3 млн. лева, контрактувани по пилотен план на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година (ОПИК) през днешния ден, оповестиха от Министерството на туризма.

Решението за разкриване на мярката беше утвърдено от Комитета за наблюдаване на ОПИК на 1 декември 2020 година С нея се обезпечава опцията сумата в размер на 3 129 600лв. да бъде разходвана за „ Подпомагане основаването и действието на организациите за ръководство на туристическите региони (ОУТР) за наемане на външни специалисти “. Целта на финансирането е да бъдат подкрепени характерни специалности в туристическия бранш, потърпевши от рецесията, подбудена от COVID-19.

„ Изключително съм удовлетворена, че успяхме да договорим финансова поддръжка от над 3 млн. лева за екскурзоводите и планинските водачи. Това са близо 1500 души, които чакаха нашата поддръжка. Благодаря на сътрудниците от Министерството на стопанската система, на Управляващия органи на ОПИК, както и на Министерството на финансите за взаимните старания да ни поддържат в този пилотен план. Сектор туризъм е най-засегнатият от пандемията, породена от Коронавирус 19, a екскурзоводите и планинските водачи не попадат в обсега на останалите ограничения, които бяха въведени за поддръжка на бранша “, разяснява вицепремиерът Николова.

Проектът на Министерството на туризма цели повишение на потенциала на дребните, междинните и микро предприятия в бранша и се извършва по ОПИК. Предвижда се по него да бъдат наети огромен брой специалисти, включително екскурзоводи и планински водачи, които ще бъдат ангажирани в онлайн презентации и турове. Чрез професионализма, знанията и опита си те ще показват локални забележителности и туристически артикули, обекти за настаняване, хранене и забавление и други За свършената работа експертите ще получат заплащане, а активността им ще бъде възлагана по реда на Закона за публичните поръчки.

Поводът този метод да бъде прибавен в поддръжка на екскурзоводите и планинските водачи, е че същите ще могат в по-бързи периоди да се възползват от опцията да получат финансиране, каквото досега не са имали. От друга страна, ще могат да допринесат със своите познания, умения и опит за поощряване на вътрешния туризъм в страната.

Тази поддръжка е в отговор на множеството отворени писма, които Министерството е получавало и продължава да получава от специалисти упражняващи тези специалности, в които същите непринудено заявят желанието си да работят, с цел да подкрепят популяризирането на обекти и дестинации в страната като за задачата получат надлежно заплащане за свършена работа. Подходът е общопризнат за допустим и от страна на туристически сдружения, представляващи тези специалности в областта на туризма.

Предстои в допълнение да бъде оповестена информация с детайлите за метода, периодите и документите за кандидатстване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР