Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов бе гост на

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов бе гост на
Коментари Харесай

Вицепремиерът Каракачанов гост на празника на Благоевград

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов бе посетител на празника на Благоевград - 107 година от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония..

" 5 октомври е дата, която бе изстрадана и платена с кръвта на популацията на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. Тази дата и тази победа е била подпечатана и със силата на българската войска -онзи инструмент, без който българската страна нямаше да съществува през последните 1400 години. Затова през днешния ден, 107 години по-късно, сме длъжни да уважим тези хора, да дадем своята благодарност, само че и да не забравяме, че една не дребна част от Македония продължава да е под една власт, която отхвърля характера, съзнанието, историята на личния си народ. Нещо, което ние като българи не може и няма да позволим. Днес, ние означаваме освобождението на Пиринска Македония, само че пладнешки съм, че доста хора в Република Северна Македония също честват, може би мислейки си, какво би станало преди 107 години в случай че нещата се бяха развили по различен метод ", сподели в словото си военният министър.

Празникът стартира с церемониал на флагове, униформи и въоръжение от освобождението до Втората международна война. Издигнат бе националният байрак и бяха положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето.

В церемонията по издигане на националния трикольор взе участие представителна военна част.

В парада на униформите, въоръжението и знамената участваха клубове " Традиция " от Благоевград, Велинград, Трявна, Троян, Панагюрище, Клисура, Копривщица и други

На 5 октомври 1912 година елементи на Седма Рилска дивизия освобождават Горна Джумая, победоносният им поход продължава до цялостното избавление на Пиринска Македония и присъединението й към майка България.

" 5 октомври е свещена дата за нашия край. Това е нашия 3-и март. Докато слушах имената на младите момчета и мъже, починали за нашата независимост, осъзнах за каква битка става въпрос и какъв брой жестока е била тя. Чувайки техните имена осъзнах величието на саможертвата не тези хора и нашата голяма отговорност към тях ", сподели кметът Атанас Камбитов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР