Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова спира плащанията по

...
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова спира плащанията по
Коментари Харесай

Нинова спира договорите за Експо 2022 в Дубай, дава консорциума на прокурор

Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова стопира заплащанията по договорите за " Експо 2022 " в Дубай.

" За нас това е една черна дупка. Спирам всички заплащания по този контракт и нито лев на българските жители няма да отиде по този контракт. Ще задържим гаранцията по контракта, ще си търсим остатъка по правосъден ред “, увери тя.

Освен това досието с доказателства ще бъде пратена в прокуратурата, а КПКОНПИ към този момент правила инспекции на всички лица, взели участие в схемата.

" С 6 720 000 лева с Данък добавена стойност е било финансирано присъединяване на България. Любопитно е, че след направената социална поръчка, през 2019 година го печели консорциум, като измежду имената на компаниите, проличава и това на " Сиела Норма ", разкри на брифинг в Министерството на стопанската система вицепремиерът Корнелия Нинова.

78% от сумата трябвало да бъде преведена предплатено, сподели още тя и съобщи, че се е изненадала доста от този факт. " Общо страната е платила 4 452 000 лева и тук идва втората изненада - против това предплатено заплащане, консорциумът е обезпечил тази сума единствено за 50% “, сподели Нинова.

Последният отчет на икономическото министерство пък бил от 24 януари т.г. Той представлявал наложителна таблица със съпоставяне сред изпълненото и неизпълненото по контракта. Стана ясно, че над 90% от заложеното в контракта по този начин и не е изпълнено.

" Допуснати са спомагателни участници в събитията, компании и физически лица, които нямат нищо общо с министерство на стопанската система ", приключи доклада си Корнелия Нинова.

700 000 лева пък поискали в допълнение компаниите от въпросния консорциум, заяви Нинова.

" Съжалявам, че това уронва престижа на България. Как са се вмъкнали тези компании, ще дава отговор консорциумът. Всичко отива в прокуратурата. Престъплението ще се потвърждава там, където би трябвало. Аз съм надалеч от това да разпределям присъди ", сподели Нинова.

" Искам да изразя страдание, че като се изключи че наподобява и е корупционна скица съгласно нас, сходни неща, злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложби да бъдат място, където да се ускорява престижът, да се притеглят вложители, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено ", разяснява още Нинова.

9 февруари е разгласен за Ден на България на Експо Дубай. Очакваше се президентът Румен Радев да посети в този ден ревюто. " Под въпрос е на коя дата ще е Денят на България поради ковид-пандемията. Аз персонално не бих се заела да представям България ", уточни Нинова през днешния ден. Тя изясни, че отсега нататък сходни прояви като изложби и българско показване ще преминат към Министерството на нововъведенията и растежа.

" Дубай ЕКСПО " започва на 1 октомври 2021 година и ще продължи до 31 март 2022 година Провежда се на всеки пет години, в продължение на 6 месеца, а това издание е под надслова ”Обединявайки мозъците и създавайки бъдещето”.

Тази година в него вземат участие над 190 страни. България също се показва със собствен павилион този път откакто през 2015 година не съумя да се включи в Милано, тъй като Министерството на стопанската система беше пропуснало периодите за подаване на поръчка и не съумя да провежда на време процедурите с публичните поръчки.

Засега българското присъединяване на ЕКСПО Дубай е разочароващо. Още преди откриването репликите на Панагюрското златно богатство и предмети от Варненския некропол бяха арестувани на митницата в Дубай поради нередности в документите.

Българският павилион съгласно оценки на публицисти е много постен, изключително на фона на високотехнологичните експонати на други страни.

Мускалчета с розово масло, мокет с писмеността и фотоси на известни българи. Това виждат посетителите на българския павилион, споделя журналистът Мирослав Иванов пред бТВ.

„ Това, което видяхме, е едно огромно нищо. Българският щанд е безусловно празен, едни изкуствени рози на всички места, три дървени чинии, закачени на стената, една носия и около тях – Панагюрското богатство. То само е наша горделивост. Повечето страни показват новаторски планове, а България стои в предишното “, споделя Иванов.

Страната ни е отделила близо 7 млн. лева за присъединяване. Изпълнител е консорциумът " България експо 2020 ", определен при ръководството на ГЕРБ.

Според изпълнителния шеф на консорциума Галина Райчева представянето ни е положително. „ Ние сме се постарали да покажем историята, природата на България. Първото нещо, което усещат посетителите, е миризмата на българска роза. Имаме мед с лаванула, чайове “, споделя Райчева.

До българския павилион е този на Словакия, която показва хеликоптери и концептуални модели на коли от бъдещето.

Павилионите на Сърбия и Алжир впечатляват с автентичен дизайн извън и вътре, а пред този на Съединени американски щати има даже галактическа совалка.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР