Вицепремиерът Асен Василев пробвал натиск върху българсдки доставчици на горива! Главна

...
Вицепремиерът Асен Василев пробвал натиск върху българсдки доставчици на горива!
Главна
Коментари Харесай

ИНСА ОЙЛ: ЛУКОЙЛ плаща войната в Украйна


Вицепремиерът Асен Василев пробвал напън върху българсдки снабдители на горива!

Главна прокуратура следва неотложно да образува инспекция по сигнала на частната компания

Във връзка с изявлението на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в предаването на бТВ: „ Защо, господин министър? “, от „ ИНСА ОЙЛ “ заявяваме, че още на 5 януари 2022 година дружно с други български петролни компании сме предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори. В отговор на това бяхме извикани на среща на „ 4 очи “ с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България,  европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е съвсем монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това запас евентуално отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в поддръжка на наложените интернационалните стопански наказания и рестрикции.

Министърът на финансите Асен Василев обществено призна за спогодба с компанията с господстващо състояние на пазара, вследствие на която е наложено манипулиране на ценовите равнища на горивата. По този метод е осъществена интервенция с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това слага в неравностойно състояние българските вносители на горива и представителите на интернационалните вериги.

В изявлението си пред БТВ Министърът на финансите не показа никакви смислени и безапелационни причини за обвиняванията си за всяване на суматоха на пазара на горива. Още повече той си спести обстоятелството, че по същото време цените на дизела и бензина в прилежащите на България – Румъния и Сърбия, бележат подобен скок.

В спешната обстановка за която приказва и Министър-председателя Кирил Петков се чака държавното управление и бизнеса да гледат в една посока и да работят за поддръжка на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от следствията. Политизирането на стопански тематики, не водят до трайно решение на задаващата се рецесия в областта на горивата, нито до изцяло стабилизиране на бранша.

Припомняме, че през вчерашния ден вовият състав на Комисия за защита на конкуренцията се самосезира за съществуване на вероятно картелно съглашение от страна на „ Сакса “ ООД и „ Инса Ойл “ ЕООД по отношение на следеното през последните седмици покачване на цените на автомобилните горива в страната, оповестиха от Комисията.

Установено било, че в голям брой медийни изявления се показват две вериги бензиностанции, които са предложили всеобщите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 02 март 2022 година В допълнение Комисията открила, че същите две сдружения са съществени снабдители и търговски сътрудници на едно от сдруженията, подало сигнал пред нея, както и едни от главните участници на пазара на произвеждане и импорт, търговия на едро и дребно с горива.

Въз основа на обществено налична информация, Комисията открила, че от началото на годината се следи непрекъснато нарастване на цените на дребно в страната, като най-сериозен растеж е в интервала 02-03.03.2022 година, когато междинната цена на бензин А-95 доближава 2,78 лева./л, а цената на авто дизел е на 2,82 лева./л.

След разбор на получените сигнали и мнения, можело да се направи основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение, неразрешено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции – сдруженията „ Сакса “ ООД и „ Инса ойл “ ЕООД.

За тези сдружения са събрани данни, че в интервала 02.03.2022 година – 11.03.2022 година безпричинно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар.

Това тяхно държание можело да бъде ориентирано към осъществено нарушаване на антитръстовите правила, което държание има за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар.

В хода на следствието Комисия за защита на конкуренцията щяло да изследва държанието и на другите участници на пазара на горива, като при съществуване на задоволително данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде уголемен и допълнен. От тези участници явно е изключена съветската ЛУКОЙЛ.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР