Витамин В5 се намира в много храни, които консумираме ежедневно.

...
Витамин В5 се намира в много храни, които консумираме ежедневно.
Коментари Харесай

Витамин В5 – Витаминът на младостта и хормоналния баланс

Витамин В5 се намира в доста храни, които консумираме всекидневно. Попадайки в организма, той взе участие в синтеза на доста ензими, разгражда мазнините и киселините, възстановява метаболитните процеси и въздейства върху равнището на хемоглобина в кръвта.

Витамин B5 е главният „ строителен материал “ за хормоните, които се създават от надбъбречните жлези. Следователно, равнището му е значимо за поддържане на младостта, интензивността и хормоналното здраве на човек. Можете да попълните запасите благодарение на вярно хранене и лека диета.

В тънките вътрешности витамин B5 се трансформира в пантетин, органично съединяване, което управлява процесите на окисляване и производството на значими субстанции. Задейства производството на коензим А и метаболизма в човешкото тяло.

Основни функционалности и потребни свойства на витамин В5

подтиква надбъбречните жлези, поддържа високо равнище на кортизол и основни хормони; става катализатор в синтеза на холестерол и наситени мастни киселини; подобрява действието на нервната система и мозъка; подпомага имунната защита; намалява интоксикацията при банкет на антибиотици; възвръща младостта и еластичността на кожата; подобрява усвояването на фолиева киселина по време на бременност или зачеване; подобрява чревната пъргавина.

Пантотеновата киселина задейства метаболитните процеси, като ни оказва помощ да останем стройни и енергични. Той взе участие в синтеза на потребни за организма субстанции, като ги получава от витамини, микроелементи и протеини.

Важно свойство на витамин В5 е синтезът на невротрансмитери. Възстановява клетките на нервната система и мозъка, през които минават импулси и сигнали. С задоволително наличие на този витамин в тъканите, човек елементарно понася стресови обстановки, без нервност и бодърствуване, няма промени в настроението, тревога.

За лечебни цели лекарите предписват засилен курс на банкет на пантотенова киселина след тежка загуба на кръв или за повишение на хемоглобина. Препоръчва се да се приема при лекуване на кожни болести (екзема, тежки изгаряния, дерматити). Незаменим е при обостряне на патологии на горните дихателни пътища (астма, бронхит, пневмония).

При приблизително тегло възрастен човек се нуждае от най-малко 6 mg пантотенова киселина дневно. При интензивно физическо натоварване нормата се покачва до 7-8 mg. За децата, с цел да поддържат деен напредък и развиване, е задоволително да одобряват 3-4 mg дневно. При незадоволителна наличност на скъпия витамин се появяват неприятни признаци:

депресивно състояние; нарушение на съня; постоянна отмалялост, сънливост; често гадене без причина; обостряне на мигрена или главоболие; изтръпване на пръстите.

При липса на витамин В5 метаболизмът е доста понижен. Човек стартира да натрупа наднормено тегло, няма задоволително сила за спорт и домакинска работа. Понякога има болки в корема, свързани с раздразнение на чревната лигавица. В тежки случаи при авитаминоза се развива язва на тънките вътрешности.

Според наблюденията на лекарите, пантотеновата киселина се усвоява по-добре с витамините В1, В9 и холин. Когато се комбинира с витамин D и рибофлавин, и ниацин, предотвратява наддаването на тегло, форсира загубата на килограми при затлъстяване. Нивото на потребното вещество понижава при пушене, банкет на алкохол и на орални контрацептиви.

Правилното и разнообразно хранене спомага за попълване на запасите от пантотенова киселина. Намира се в доста артикули, тъй че е елементарно да се сътвори меню за намаляване:

месни субпродукти; кокоши яйца; дрожди; речна и морска риба; всякакви бобови растения; ядки (фъстъци, лешници); елда и овесени ядки; карфиол.

Почти невероятно е да получите предозиране на пантотенова киселина. Той навлиза в бъбреците и бързо се отделя с урината, без да предизвиква щета на тялото. Ако прекалите, можете да пиете диуретик, с цел да ускорите процеса на неговото изхвърляне от организма.

Значението на пантотеновата киселина за здравето и интензивността е от дълго време потвърдено от лекарите. При ежедневна приложимост на задоволително количество витамин В5, имунитетът се покачва, работата на сърдечносъдовата и нервната система се усъвършенства, не сте застрашени от стрес и изтощеност. Така че, пробвайте – може всички неприятни признаци, изброени нагоре, които ви тормозят, да се дължат точно на дефицит на този витамин.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР