Председателят на Европейската комисия ще предложи холандския външен министър за наследник на царя по климата Тимерманс

...
Висшият служител на ЕС ще номинира холандския външен министър за
Коментари Харесай

Висшият служител на ЕС ще номинира холандския външен министър за следващия комисар, отговарящ за действията в областта на климата запълнете празнината, оставена от напускането на царя на Зелената сделка Франс Тимерманс

От САМЮЕЛ ПЕТРЕКУИН Associated Press, 29 август 2023 г., 13:13 ч. Избори.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен интервюира Вопке Хоекстра, който беше посочен от холандското правителство като предпочитан кандидат за заместник на Тимерманс.

След разговорите им тя каза, че той „показа силна мотивация за поста и голям ангажимент към Европейския съюз. Той също има съответен професионален опит за този пост.“

Тимерманс, който отговаряше за инициативата за климата на Европейския зелен пакт, напусна, за да ръководи лявоцентристкия блок в Общи избори в Холандия през ноември.

Управляващата коалиция на холандския премиер Марк Рюте предложи Хоекстра като заместник. Назначаването му трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и Европейския съвет на държавите-членки.

Фон дер Лайен каза, че Хоекстра ще работи под ръководството на Марош Шефчович, новият шеф на ЕС по въпросите на климата, който освен това пое поста изпълнителен вицепрезидент за Зелената сделка към другите му роли.

Остава да видим как другите нации и законодатели на ЕС ще приемат неговата кандидатура. Hoekstra разстрои страните в Южна Европа през 2020 г. с коментари относно способността им да финансират медицински отговор на пандемията от COVID-19. Португалският премиер Антонио Коща нарече тогава коментарите „отблъскващи“.

Фактът, че Хоекстра също е свързан с дясноцентристката Християндемократическа Европейска народна партия и не с лявоцентристките социалисти като Тимерманс, също може да създаде противоречия.

„Назначаването на кандидат от ЕНП за наследник на социалдемократ е изключително неспортсменско от страна на холандския премиер Марк Рюте “, се казва в изявление на групата на левицата. „За да се противопоставим на опитите на консерваторите и крайната десница да размият политиката за климата, е необходим силен поддръжник на Европейския зелен пакт, а не представител на коалицията за противодействие.“

Von der Leyen добави, че Hoekstra, който има малко опит в портфолиото за климата, е настоял по време на срещата им, че се е ангажирал „да продължи амбициозна политика в областта на климата и да поддържа социален баланс във всички необходими съвместни усилия по пътя към климата неутралност.”

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР