Висшият съдебен съвет ще изслушва заместника на Иван Гешев –

...
Висшият съдебен съвет ще изслушва заместника на Иван Гешев –
Коментари Харесай

Викат във ВСС и заместничката на Гешев Даниела Машева

Висшият правосъден съвет ще изслушва заместника на Иван Гешев – Даниела Машева по процедурата за предварително на Гешев.

До това решение се стигна след 13 часа диспути в съвета.

По време на дебатите по предложенията за премахване на основния прокурор, които започнаха в 9:30 часа сутринта, беше взето решение първото предложение на членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да отпадне и съвещанието продължи само по второ предложение – за уронване престижа на правосъдната власт, поради изявлението на Иван Гешев, в което употребява израза „ политически отпадък “.

Впоследствие бяха изслушани Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена работа и шефът й Борислав Сарафов.

Тодоров съобщи, че при срещата си с Гешев на 14 май той „ беше в положение на човек, който е опрян до стената “. Според Тодоров той му е споделил още, че няма избор, няма да подаде оставка, както и че „ откакто се пробваха да ме убият, до момента в който съм основен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, до момента в който съм самичък на улицата и със фамилията му “.

Вечерта след гърмежа на 1 май Сарафов и Гешев са се срещнали в кабинета на Гешев и той е бил в положително въодушевление. Това сподели самият Сарафов, който също бе поканен да дава отговор на въпроси.

След 15-май не можах да допускам на експанзията на брифинга, която излъчваше към мен. Беше войнствено и нападателно отношението му към мен “, сподели зам.-главният прокурор и добави, че съгласно него Гешев е излъчвал на брифинга неотстъпчивост и решителност да следва думите си.

Сарафов сподели, че е на 15 май получил СМС в чат група, в която били Гешев и всичките му заместници.

На Сарафов му направило усещане, че Гешев споделил на всички къде да седнат, като никой не трябвало да е до Сарафов. След това Гешев пуснал записа от срещата си с Йордан Стоев, като споделил, че има още 150 такива с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет, описа още веднъж Сарафов и добави, че останал в кабинета след 4 минути.

След него на въпроси дава отговор и Марчела Пантеелва от прокуратурата. Тя придружавала Гешев по време на визитите му в Турция и Съединени американски щати.

Когато се върнали от Съединени американски щати, на летището в София, Гешев получил писмо, в което имало закани към него.

На настрана съвещание ще бъдат обсъждани формите за напън.

Етикети: ВССГешев
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР