Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия

...
Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия
Коментари Харесай

Препращат на Инспектората на ВСС искането за проверка за евентуален натиск над Живко Коцев


Висшият прокурорски съвет реши да препрати на Инспектората на Висшия правосъден съвет писмото на някогашния правосъден министър Атанас Славов, в което се упорства да бъде тествано дали висши прокурори са оказвали напън над към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев да подаде оставка.

Според кадровиците, те нямат пълномощия да ревизират дали, както твърди самият Коцев, на 3 април краткотрайно изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и градският прокурор на София Илияна Кирилова са го принудили да подаде оставка, с цел да не бъде арестуван и упрекнат по отношение на аферата в Митниците.

Ден преди да напусне правосъдното министерство,  същият ден, в който експремиерът Николай Денков сезира пъкъл хок прокурора Даниела Талева за оказан напън над Коцев да подаде оставка от и.д. основния прокурор Борислав Сарафов, Славов изиска ВПС да реши има ли данни за дисциплинарни нарушавания от висши прокурори.

За напън от Борислав Сарафов, градския прокурор на София Илиана Кирилова и нейния заместител Христо Кръстев приказва Живко Коцев  в отчет до Денков. В него се твърди, че на 3 април  те го натискали да подаде оставката си, с цел да не бъде арестуван и упрекнат по аферата в Митниците.

Членът на Колегията Огнян Дамянов разяснява, че сезирането на Висшия прокурорски съвет от Славов доста припомня на събитията от предходната година, довели до отстраняването на някогашния основен прокурор Иван Гешев.

" Виждам едно déjà vu на самосезиране и сезиране от органи. Имаше сходно предходната годината та в границите на 1 и същи ден основният секретар на Министерство на вътрешните работи сезира министър-председателя, същият министър-председател сезира личния си министър на правораздаването, който е способен орган, откакто извърши инспекция, да инициира дисциплинарни производства по тези магистрати ".

И Дамянов, и други от кадровиците намесиха в мненията си и вчерашната промяна на кабинета " Денков " с кабинета " Главчев ":

" Очевидно е, че е бързано, тъй като ще има нов министър и би трябвало да има някаква интензивност, надлежно, по-късно да бъдат посочени и виновници за безучастие - обичайно – Висш съдебен съвет. То е ясно - нормалните виновници ".

Без спор и единомислещо, членовете на ВПС освободиха краткотрайно от поста й едната заместничка на Борислав Сарафов - Мария Павлова, която през вчерашния ден се закле като длъжностен правосъден министър. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР