Висшия съдебен съвет предлага ново деление на съдебните райони. 36

...
Висшия съдебен съвет предлага ново деление на съдебните райони. 36
Коментари Харесай

ВСС предлага софийски села и квартали да минат към съдебни райони на други градове

Висшия правосъден съвет предлага ново разделяне на правосъдните региони. 36 села и квартали на столицата да се трансферират към районните съдилища в други градове, отвън София, заяви бТВ.

Милен Симеонов живее във Владая, Столична община, регион Витоша. Според концепцията правосъдният му регион би трябвало да стане Перник, а не Софийския областен съд, както е в този момент. Определя предлагането като несериозно.

Според предлагането, 36 села и квартали от Столичната община ще преминат в правосъдните региони на Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков. Населените места от регион Нови Искър, да вземем за пример, преминат към Районен съд-Костинброд.

Към съда в Елин Пелин се трансферират Квартал „ Враждебна “ и още 14 обитаеми места от регионите „ Кремиковци “ и „ Панчарево “. Две села от Столичната община отиват към съда в Самоков и три към този в Перник. Кметовете на Владая и Мърчаево са срещу да бъдат трансферирани към Перник.

„ До София имаме градски превоз, безусловно цялото административно обслужване е в София, тъй че аз не виждам нито по какъв начин ще бъде по-удобно, нито по какъв начин ще бъде по-рационално “, разяснява кметът на Мърчаево Гергин Георгиев.

Даниела Марчева от Висшия правосъден съвет изясни, че смяната се предлага поради голямата натовареност на софийските съдилища: „ Ефективността на правораздаването е мощно повлияна от времето, с което разполага един арбитър, с цел да прегледа едно дело – което във високо натоварените съдилища е невероятно. Придвижването до тези съдилища ще им лишава по-малко време, в сравнение с да влязат в София в пиковите часове.

В село Герман не са съгласни. Кметът Маргаритка Станкова разяснява, че с цел да отидат до Елин Пелин, койот е на 24 км, би трябвало хората да си купят винетка, в случай че имат автомобил. Но в случай че нямат персонален превоз би трябвало да сменят няколко рейса.

Промяната визира и нотариуси и правосъдни реализатори. И те са срещу. Промяната следва да бъде прегледана от правосъдното министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР