Висши европейски дипломати се срещат в Киев, за да подкрепят Украйна като признаци на напрежение сред съюзниците

...
Някои от висшите европейски дипломати се събраха в Киев в
Коментари Харесай

Някои от висшите европейски дипломати се събраха в Киев в знак на подкрепа за борбата на Украйна срещу Инвазията на Русия като признаци за политическо напрежение в Европа и Съединените щати относно войната

От SUSIE BLANN Associated Press 2 октомври 2023 г., 4:16 AM Борбата на Украйна срещу инвазията на Русия като признаци за политическо напрежение в Европа и Съединените щати относно войната.

Външните министри от 27-те страни-членки на Европейския съюз се събраха в украинската столица за необявена неофициална среща, която според официални лица ще преразгледа подкрепата на блока за Украйна и обсъдете предложената от украинския президент Володимир Зеленски мирна формула.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че първата съвместна среща на външните министри извън границите на ЕС е изпратила сигнал, че подкрепата на ЕС е „непоколебима“ и подчерта ангажимента на ЕС към Украйна.

Съединените щати, ЕС и Обединеното кралство предоставиха масивна военна и финансова подкрепа на Украйна, позволявайки да устои на атаката на Кремъл. Помощта е от решаващо значение за отслабената икономика на Украйна и досега е безсрочна.

Но настъпи несигурност относно това колко дълго съюзниците на Киев ще продължат да му изпращат милиарди долара (евро).

САЩ. Президентът Джо Байдън в неделя увери съюзниците за продължаване на финансовата подкрепа на САЩ за военните усилия, след като Конгресът предотврати спирането на работата на правителството, като прие пакет за краткосрочно финансиране, който отказа помощта за Украйна в нейната битка срещу Русия.

Много американски законодатели признават, че спечелването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно с напредването на войната.

Украински външен Министър Дмитро Кулеба каза пред репортери, че Украйна е провела дискусии с представители на двете партии в Конгреса на САЩ, за да гарантира, че ще пристигне повече помощ.

„Решението беше взето, както беше , но сега работим с двете страни на Конгреса, за да сме сигурни, че това няма да се повтори при никакви обстоятелства“, каза Кулеба.

„Въпросът е дали това, което се случва в Конгреса на САЩ миналия уикенд, е инцидент или система. Мисля, че това беше инцидент“, добави той.

Срещата на ЕС в Киев се проведе след изборната победа през уикенда в членката на ЕС Словакия на Робърт Фицо, чийто про -Руският дневен ред засили въпросителни относно продължаващата подкрепа на ЕС за Киев.

Малката източноевропейска страна може да внесе повече напрежение в дискусиите на ЕС относно Украйна, т.к. се случи с понякога хладното отношение на Унгария към Киев. Будапеща поддържа близки отношения с Москва и се противопоставя на доставката на оръжие на Украйна или предоставянето на икономическа помощ.

Външните министри на Унгария и Полша не бяха в Киев събиране.

Датският външен министър Ларс Льоке Расмусен каза, че Европа трябва да е готова да предостави допълнителна помощ „по много основателни причини“.

„На първо място, за да подкрепим Украйна, но също и за да изпратим силен трансатлантически сигнал, че това, което се случва на наша земя, е нещо, за което трябва да поемем голяма отговорност," Løkke Rasmussen каза.

___

Следете отразяването на AP за войната в Украйна на https: //apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР