Висши американски служители са подготвени да уверят израелските си колеги

...
Висши американски служители са подготвени да уверят израелските си колеги
Коментари Харесай

САЩ готови за действия, ако ядрената дипломация с Иран се провали

Висши американски чиновници са готови да уверят израелските си сътрудници във вторник, че администрацията на Байдън остава ангажирана с дипломацията с Иран , само че в случай че е належащо, ще бъде подготвена да предприеме " други пътища ", за да подсигурява, че Техеран няма да се снабди с нуклеарно оръжие , разяснява почитан американски чиновник, представен от " Ройтерс ".

Посещението във Вашингтон от израелския консултант по национална сигурност Еял Хулата ще разреши на двамата съдружници да споделят разследващи данни и да разработят " базова оценка " до каква степен е стигнала нуклеарната стратегия на Техеран , сподели служителят.

Съгласно съглашение от 2015 година Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, вероятен път към нуклеарните оръжия, в подмяна на анулация на икономическите наказания, само че по-късно Съединени американски щати с президента Доналд Тръмп се отхвърли от договорката през 2018 година и израелското държавно управление се опълчва на напъните на Съединени американски щати да я съживят.
 Бенет: Израел няма да разреши на Иран нуклеарно оръжие
Бенет: Израел няма да разреши на Иран нуклеарно оръжие

Той употребява случая, с цел да благодари на остарели и нови съдружници, че застават до еврейската страна

Американските специалисти считат, че времето, належащо на Иран за реализиране на " нуклеарен пробив " - задоволително обогатен уран за създаване на нуклеарна бомба - " е минало от към 12 месеца до интервал от към няколко месеца ", откогато Тръмп се изтегли от пакта, разяснява длъжностното лице, говорейки при изискване за анонимност.

" Очевидно това е много обезпокоително ", сподели служителят пред кореспонденти преди диалозите на Хулата със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

Иран непрекъснато отхвърля, че създава нуклеарни оръжия . Повтаряйки мненията на президента Джо Байдън на среща в Белия дом с Израелският министър председател Нафтали Бенет през август, американският представител съобщи: " Разбира се, ние оставаме ангажирани с дипломатически пъ т ". " Но явно, в случай че това не работи, има други пътища , които би трябвало да се преследва, и ние сме изцяло ангажирани да подсигуряваме, че Иран в никакъв случай няма да създаде нуклеарно оръжие . "

На въпрос какви дейности се обмислят и дали това включва военни дейности, служителят отговори, че " ще бъдем подготвени да вземем нужните ограничения ", само че не посочи в детайли. Длъжностното лице съобщи, че Иран " изпраща индикации на редица страни, че се готвят да се върнат във Виена ", където Съединени американски щати и Иран организираха непреки договаряния по-рано тази година.

Сигнализирайки, че пречките остават, външният министър на Иран съобщи в събота, че Съединени американски щати би трябвало първо да освободят 10 милиарда $ от замразените средства на Техеран в символ на благосклонност, нещо, което администрацията на Байдън не прояви предпочитание да направи.

Бенет , извънредно десен политик, който постави завършек на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като министър председател през юни, даде да се разбере, че желае Байдън да затвърди позицията си против Иран, основен районен зложелател на Израел .

Съществува и противоречие по отношение на опълчването на Байдън на по-нататъшното разширение на еврейските селища в окупираните земи , които палестинците желаят за бъдеща страна .

На въпрос дали въпросът ще бъде част от диалозите във вторник, американският представител сподели, че Израел е наясно с мнението на администрацията на Съединени американски щати за нуждата да се въздържа от дейности , които биха могли да се преглеждат като провокативни и да подкопаят напъните за реализиране на решение за две страни сред Израел и палестинците .
 Германия попари Иран за нуклеарните договаряния - не позволява нови условия
Германия попари Иран за нуклеарните договаряния - не позволява нови условия

Техеран изиска Съединени американски щати да размразят ирански активи за 10 милиарда долара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР