Висшата съдебна инстанция на ЕС постанови, че има основания за

...
Висшата съдебна инстанция на ЕС постанови, че има основания за
Коментари Харесай

Полският Върховен съд да прецени дали е независима новата Дисциплинарна камара

Висшата правосъдна инстанция на Европейски Съюз постанови, че има учредения за подозрения в независимостта на новосъздадената в Полша Дисциплинарна камара (ДК), която би трябвало да надзирава и вероятно санкционира съдиите, съобщи Асошиейтед прес.

С решението си Европейският съд даде на полския Върховен съд да изследва дали ДК е самостоятелна и дали ще е в положение да взема решение разногласията по отношение на излизането на съдиите в пенсия. " Ако Върховният съд одобри, че Дисциплинарната камара не е самостоятелна, може да престане да насочва към нея каузи по отношение на пенсионирането на съдии ", се споделя в решението, представено от полски медии.

Те напомнят, че полският Върховен съд е отправил питане към европейските магистрати дали статутът на ДК дава отговор на правните правила на Европейски Съюз. Съмнения буди събитието, че членовете на камарата са определени от Националния правосъден съвет, който съгласно полските висши магистрати не е изцяло самостоятелен от изпълнителната и законодателната власт.

Повечето от членовете на ДК са препоръчани от ръководещата партия " Право и правдивост ", упреквана от европейски водачи, че се намесва в правосъдната система в Полша, означи АП.

Полша ще продължи промените в правосъдната си система, съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки в тирада, излагаща политическата стратегия на държавното управление след успеха на " Право и правдивост " на парламентарните избори на 13 октомври, съобщи Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР