Високопоставени американски служители предупредиха Соломоновите острови да се отнасят с

...
Високопоставени американски служители предупредиха Соломоновите острови да се отнасят с
Коментари Харесай

САЩ се притекоха на помощ на Тайван срещу дипломацията на Китай

Високопоставени американски чиновници предизвестиха Соломоновите острови да се отнасят с нерешителност към китайските обещания за финансиране и да не се поддават на натиска за разкъсване на връзките с Тайван, в изявления, изтъкващи възходящото съревнование сред огромните сили за въздействие в южната част на Тихия океан.

Американските предизвестия бяха отправени тази седмица в столицата на Соломоновите острови Хониара, на остров Гуадалканал, в изявление пред публицисти, откакто няколко висши законодатели от островната страна споделиха, че желаят да пренасочат дипломатическите си връзки от Тайван към Пекин. Южната част на Тихия океан, където Тайван има за съдружници шест островни страни, стана дипломатическа опора на Тайпе. Те са една трета от страните, признаващи Тайван. Връзките оказват помощ за въздържане на експанзионистичната политика на Китай в района.

Високопоставените американски чиновници в изявленията си не приканиха категорично за опазване на съюза с Тайван, само че настояха за нерешителност. Кетрин Ибърт-Грей, посланичката на Съединени американски щати в Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови и Вануату, сподели, че решението, пред което Соломоновите острови са изправени, е тежко и " доста, доста значимо ". " Искаме да насърчим министър-председателя, всички жители на Соломоновите острови и членове на Народното събрание да не се усещат притиснати при вземането на решение, да питат за детайлности към финансирането, за планове, дали става дума за заеми или за безплатна помощ " ", сподели Ибърт-Грей.

След парламентарни избори през април някогашният английски протекторат Соломонови острови, архипелаг с население малко над 600 хиляди души, изследва допустимо пренасочване на връзките си. Китай, който твърди, че самоуправляващият се и либерален Таван е негова част и го счита за непокорна провинция, предложи на Соломоновите острови финансова помощ, в случай че те трансформират дипломатическите си връзки. Съединени американски щати подлагаха на критика Китай за това, че вкарва небогати страни в задължения,

основно посредством кредитиране на широкомащабни инфраструктурни планове,

и упрекнаха Китай в потреблението на " хищническа стопанска система " за дестабилизиране на Индийско-тихоокеанския регион.Китай отхвърля това. " Когато дойдем в дадена страна, оглеждаме по какъв начин можем да си партнираме посредством система от грантове, не даваме заеми ", сподели на срещата в Хониара основаната във Вашингтон Ан Мари Ястишок, зам.-помощник админ за Азия в Агенцията на Съединени американски щати за интернационално развиване (USAID).

Традиционно Съединени американски щати са оставили дипломацията в Южния пасифик на районните си сътрудници, в това число Австралия, Нова Зеландия и Япония. Високопоставените американски чиновници споделиха, че са се срещали също с високопоставени законодатели от Соломоновите острови, както и с новия министър председател Манасе Согаваре. Ръководителите на парламентарната работна група на Соломоновите острови и на министерски екип, събрани за договаряния с Пекин, показаха поддръжка за пренасочване на дипломатическото признание към Пекин, макар че това среща опозиция в средите на обществеността и студентите.

Броят на страните, признаващи Тайван, се смалява, откакто Салвадор в Централна Америка, Буркина Фасо в Западна Африка и Доминиканската република в Карибския басейн предходната година минаха към Пекин.
Китайското външно министерство не отговори незабавно на въпроси. То отхвърли да разяснява директно Соломоновите острови, като сподели, че Китай има предпочитание да има връзки с всички страни, основани на правилото за " един Китай ". Представители на държавното управление на Соломоновите острови не бяха открити незабавно за коментар.
USAID и посолството на Съединени американски щати в Папуа Нова Гвинея не разясниха незабавно.

Докато Съединени американски щати поддържат политика за " един Китай ", признавайки Пекин, а не Тайпе, те оказват помощ на Тайван, в това число със обилни оръжейни продажби за острова. Греъм Смит от факултета по Тихоокеански въпроси в Астралийския народен университет сподели, че

администрацията на Тръмп е по-дейна от предшествениците си

в откритата си поддръжка за Тайван, изключително с повишаването на силовото държание на Китай. " Съединени американски щати сигурно работят силово като единствена страна, която заплашва с последствия, в случай че страните ненадейно пренасочат курса си ", сподели Смит.

Тихоокеанските острови управляват огромни елементи от богатия на запаси океан и стратегически ситуирани пристанища, формиращи голяма морска граница сред Америките и Азия. Антикорупционната организация " Трансперънси Соломон айлъндс " също прикани към нерешителност при смяна на връзките поради угриженост, че представителите на Соломоновите острови няма да са в положение да се държат твърдо против ползите на Пекин, като се има поради неналичието на подобаващи управнически структури в островната страна.

От представителството на Тайван на Соломоновите острови споделиха през вчерашния ден, че неговото наличие е мощ в името на положителното. " Много страни в тихоокеанския регион, в това число Соломоновите острови, са горди, че са свободни и демократични ", съобщи представителството./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР