Висококачествените валутни резерви на БНБ покриват с над 160% задълженията

...
Висококачествените валутни резерви на БНБ покриват с над 160% задълженията
Коментари Харесай

Валутните резерви на БНБ покриват над 160% от левовете в обращение

Висококачествените валутни запаси на Българска народна банка покриват с над 160% отговорностите на Централната банка, които включват най-много парите в обращение, само че и отговорностите към комерсиалните банки и държавното управление. По този метод се подсигурява изцяло, че сегашният валутен курс от 1,95583 лева за 1 евро ще се резервира с нула диапазон на съмнение по време на участието на България във валутния механизъм ERM –II. Това заяви шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на уебинар с участието  на български банкери и задгранични вложители, проведен от Американската комерсиална камара в  България.

С други думи присъединяване на българския лев в ERM-II не изисква промени в режима на закрепения курс на валутния ръб. Това е контрактувано с останалите страни във валутния механизъм, добави той.

„ За разлика от други страни като Дания да вземем за пример, България има за цел да остане във валутния механизъм ERM-II оптимално малко време и да се причисли към еврозоната през 2024 година “, разяснява Радев.  

Стабилността на българската финансово-банкова система е засвидетелствана на няколко пъти откогато стартира световната пандемия от коронавирус, означи Радев. На първо място това е суап линията с ЕЦБ за достъп до евро. На второ – високият интерес на интернационалните пазари при издаването на дълг от 5 милиарда евро. На трето място рейтинговата организация Moody’s увеличи кредитния рейтинг на страната ни.

Българска народна банка не възнамерява ново удължение на мораториума за заплащанията по банкови заеми, въведен поради подбудената от ковид рецесия, посочи Радев. Както е известно към този момент имаше едно удължение от края на 2020 година до 31 март 2021 година В този период физически лица и компании, които потвърдят, че са имали намалени приходи поради COVID-19 получават гратисен интервал да не вършат погасителни вноски по банковите си заеми. Към края на септември заеми на обща стойност над  9 милиарда лева бяха отсрочени по тази скица – към 7 милиарда лева на юридически лица и 2 милиарда лева на физически лица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР