Високите цени на тока ще доведат до фалити на аптеки.

...
Високите цени на тока ще доведат до фалити на аптеки.
Коментари Харесай

Фалити на аптеки заради скъпия ток прогнозират от бранша

Високите цени на тока ще доведат до банкрути на аптеки. За това предизвести Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара, пред националното радио.

По думите му цените на медикаментите са държавно контролирани и имат таван, а разноските за сила са се нараснали фрапантно.

" Ако сме един свободен бизнес, какъвто не сме аптечният отрасъл, ние бихме могли да калкулираме покачването на цената в цената на крайния артикул. При медикаментите не можем да го създадем, значи, че би трябвало да свием нещо. Какво ще свием - ще стартираме да свиваме заплатите и в един миг някои ще окапят ", разяснява Вълев.

Според него на практика никой не издава предписания за пациенти с ковид , режимът на изписване е незабележим.

" Той по този начин е изработен, че съвсем никой не желае да се занимава с това . Продължава една устойчивост от сътрудниците лекари изобщо да се виждат с пациентите . Така че ми е необичайно по какъв начин доктор може да изпише лекарство за пациент, който не е виждал ", добави той.

Не може всеки един пациент да го лекувате по един протокол и да имате три медикаменти, които да се оферират на всички, съобщи Вълев.

В аптеките към този момент има налични от щадящите проби за ковид със слюнка , заяви той.

Периодично в края на една календарна година и при започване на идната имаме дефицит на избрани медикаменти, което в множеството случаи се дължи на несъответстващо обмисляне на медицинските представителства на самите компании производители , разяснява Антон Вълев.

" Много постоянно пациентите се концентрират върху тъкмо една съответна опаковка и вземат решение, че това е единствено и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го размени. На помощ би трябвало да дойдат фармацевтите, най-много законодателството, което да легализира от много време желаната от нас обстановка, в която при съществуване на генеричен сурогат да може фармацевтът да ви отпусне това, което ще свърши работа, а не съответното комерсиално име , което е изписано от лекаря ", счита ръководителят на аптечната камара.

Вълев посочи, че поради ковид лекарите са почнали всеобщо да го предписват и отвън предписанията му за деца и недоносени бебета, се предписва и на възрастни, което е довело до свръхголямо търсене и бързо привършване на количествата.

За цялата страна се получават по няколко хиляди опаковки, което е безусловно незадоволително , добави магистър-фармацевтът. И сега има проблем с антикоагулантите. " Има някакви количества, които като влязат, незабавно се изтеглят за болничния пазар и това не оставя нищо за свободния. Казусът е с това какви количества общо влизат в страната ", акцентира той.
 340 медикаменти липсват в аптеките
340 медикаменти липсват в аптеките

Част от тях са изчезнали поради увеличеното им търсене поради коронавируса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР