Високите разходи за енергоносители и за труд в Германия, карат

...
Високите разходи за енергоносители и за труд в Германия, карат
Коментари Харесай

Заради високите цени на енергоносителите - германски компании планират преместване в чужбина

Високите разноски за енергоносители и за труд в Германия, карат доста компании да реалокират целия или елементи от бизнеса си, в по-евтини за индустриалния развой страни, каквито са и нововъзникващи европейски стопански системи. Други, които не са подхванали сходен ход, обмислят такива дейности, написа Reuters.

Енергийната рецесия, която докара до скок на цените на газа, след срутва на доставките на съветски газ за Европа, сложи сходни решения на дневен ред, уточни Ларс Фелд, консултант на немския финансов министър Кристиан Линднер.

" Производителите, които обмислят да се реалокират, в този момент ще изчакат да видят по какъв начин работи ограничаването на цените на енергоносителите в страната. Това е значим психически подтик, споделя още Фелд, добавяйки, че не чака цените да се върнат на равнищата си отпреди войната в Украйна.

Германската индустрия е пред предизвикването от сметки за енергоносители, достигащи до 10 пъти по-големи суми по отношение на тази, която са плащали преди две години. Една от всеки пет инженерни компании в страната не изключва опцията за пренасяне на най-малко част от бизнеса си в чужбина, сподели изследване на най-големия немски профсъюз " И Ге Метал " (IG Metall) от предишния месец.

Високите цени на енергоресурсите подтикнаха повишението на потребителската инфлация в Германия, достигнала до 10,9% през септември на госишна база, което е най-много от повече от четвърт век. Това от своя страна оказва напън за повишение на заплатите, увеличавайки разноските за труд на бизнеса.

В същото време, изследване на " Дойче банк " (Deutsche Bank) сподели, че поради възходящите цени на енергоносителите, промишленото произвеждане в Германия ще се свие с 2,5% тази година, и с още 5% през 2023 година.

Големите промишлени компании могат да реалокират производството си другаде, само че рецесията ще засегне по-силно дребните и междинните компании, които са " гръбнака " на немската промишленост, сочи изследването. " За немските дребни и междинни предприятия адаптирането към новия енергиен свят ще бъде огромно предизвикателство, при което някои компании ще се провалят ", предизвестяват специалистите на " Дойче банк ".
 Запъти ли се Европа към деиндустриализация
Запъти ли се Европа към деиндустриализация

Какви са признаците и кой може да се възползва от това
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР