Високи нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване и собствени

...
Високи нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване и собствени
Коментари Харесай

Пушим, пием, затлъстяваме и даваме повече пари за здраве от всички европейци

Високи равнища на тютюнопушене, приложимост на алкохол, затлъстяване и лични заплащания за здраве . Това са част от главните заключения на проучвания, направени за България, от Световната здравна организация (СЗО).
Докладите " Обзор на положението на опазването на здравето и благосъстоянието на популацията “ и " Характеристики на опазването на здравето и благосъстоянието на популацията “ бяха показани на конференция в Министерството на здравеопазването, съобщи кореспондент на .


СЗО регистрира, че България е постигнала забележителен прогрес в възстановяване на здравното положение на популацията си, само че провокации остават в някои области:
- Хронични незаразни заболявания (ХНБ), изключително в частта злокачествени образования и болести на органите на кръвообращението;
- Високи равнища на тютюнопушене и консумация на алкохол;
- Повишено разпространяване на затлъстяването;
- Висок дял на лични заплащания за здраве на семействата.
Според СЗО, общите разноски за опазване на здравето у нас като % от Брутният вътрешен продукт са 8,4% и са над междинните за ЕС13 (страните членки на Съюза, присъединени от 2004 година - бел. ред.) и са сравними с европейския район на СЗО. От отчетите стана ясно, че личните разноски за здраве на семействата в България са 44,2% и са над междинните стойности за обсега на СЗО в Европа и ЕС13.
СЗО регистрира висока бройка на практикуващите лекари у нас, само че броят на медицинските сестри е под стойностите на европейския обсег на Здравната организация и ЕС13.


В България и при мъжете, и при дамите продължителността на живота е по-ниска спрямо европейския район на СЗО и ЕС13. За мъжете тя е 71.4 година , а за дамите - 78.7 година през 2013 година
СЗО регистрира бързо застаряване на популацията, а преждевременната смъртност е по-висока у нас в съпоставяне със междинната и се дължи на злокачествени новообразования и заболявания по органите на кръвообращението.

Повечето от данните, основани в отчетите на СЗО за здравето на българите, са с фокус върху интервала 1985 - 2013/2014 година, като е показана както информация за главните аргументи за смъртност у нас с подробни графични данни за най-често срещаните заболявания и фактори за тяхното отключване.
" Това е разработка на най-експертната организация в света - СЗО. Така ние можем да се съпоставяме с доста европейски страни. Това е непряк самостоятелен и експертен взор върху нашата система ", съобщи националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

По думите му би трябвало да се насочват старания най-много към политики на предварителна защита в опазването на здравето. Зле сме във връзка с тютюнопушенето, алкохола, наднорменото тегло, обездвижването и напрежението. Проблемите са и най-много в карциномите и болесттите на сърдечно съдовата система. Лошо е и че има висок % на хората, които заплащат за здраве и това, че липсват експерти, заключи още Кунчев.
България следва да обърне огромно внимание на казуса с високите равнища на тютюнопушене, потреблението на алкохол и затлъстяване, разясни и доктор Скендер Сила от СЗО, като акцентира, че страната ни би трябвало да вземе ограничения във връзка с битката с тютюнопушенето, потреблението на алкохол и затлъстяването на популацията.
Повече за отчета може да прочетете на страницата на Световната здравна организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР