Високата инфлация изяжда ръста на доходите ни и в рамките

...
Високата инфлация изяжда ръста на доходите ни и в рамките
Коментари Харесай

Инфлацията по-висока от ръста на доходите

Високата инфлация изяжда растежа на приходите ни и в границите на година действително сме станали по-бедни. Средният месечен приход на човек през първото тримесечие на годината е 607 лева, което е с 9,6% повече по отношение на същия интервал на предходната година, оповестиха от Национален статистически институт. Същевременно формалната инфлация е доста по-висока – 12,4%, оповестява „Труд“.

Реално обаче за множеството семейства инфлацията е по-висока и надминава 18%, тъй като дават огромна част от приходите си за храна и горива, които са поскъпнали най-вече. Затова обедняването на огромна част от хората е значително. Средният приход на човек е единствено 607 лева, макар че междинната заплата надмина 1660 лева Причината за това е, че приходите се пресмятат на човек и даже, в случай че някой взима огромна заплата, в случай че в фамилията му има деца, пенсионер или незает, междинният приход на човек понижава доста.

В рамките на година най-вече са нарастнали разноските на хората за превоз и опазване на здравето – надлежно с 24,7% и с 23,3%. Причината за нарасналите разноски за превоз е повишаването на горивата. Но хората дават и доста повече пари за опазване на здравето, тъй като към този момент доплащат доста по-големи суми за медикаменти, част от цената на които се покрива от здравната каса.

Съществено е и нарастването на разноските на хората за храна – приблизително със 17,8%. Причината за това е неналичието на навременни ограничения за поддръжка на бизнеса в изискванията на поскъпващи ток и горива. В резултат 29,5% от всички разноски на семействата са за храна. Разходите за наеми и битови сметки пък са нарастнали с 13,5% по отношение на предходната година.

В резултат хората са принудени да свиват някои разноски и да теглят от спестяванията си, с цел да оцеляват. Разходите за свободно време и обучение са намалели с 11%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Намаляват и изхарчените пари за жилищно обзавеждане. Размерът на сумите, които българите внасят по влоговете си, е намалял с над 18% по отношение на предходната година. Същевременно сумите, които хората теглят от спестяванията си, са нарастнали с 50 на 100.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР