Вишеградската група няма общ кандидат за председател на Европейската комисия,

...
Вишеградската група няма общ кандидат за председател на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Вишеградската група ще е единна, но няма кандидат за председател на Еврокомисията

Вишеградската група няма общ претендент за ръководител на Европейската комисия, съобщи чешкият министър председател Андрей Бабиш след среща с сътрудниците си от Унгария, Полша и Словакия в Будапеща през днешния ден, съобщи " Ройтерс ".

" Нямаме претендент за ръководител на Европейската комисия. Въпросът за всички нас е да изберем най-хубавия претендент за всички, тъй че не става дума Вишеградската четворка да има (кандидат) за поста ръководител на Европейската комисия, нито даже за Европейския съвет. Мисля, че нямаме сходни упоритости ", акцентира той. Срещата бе неофициална.

Страните членки би трябвало да изберат новите ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската централна банка. Миналия месец министър председателят на Унгария Виктор Орбан сподели, че страните от Вишеградската група ще заемат единна позиция по въпроса.

Южноевропейските водачи ще разискват тематиката в Малта в петък. На 20 и 21 юни ръководителите на страните от Европейски Съюз ще се съберат, с цел да обсъдят разпределението на висшите постове в съюза.

Според Унгария Европейската национална партия (ЕНП), която завоюва изборите за Европарламент, би трябвало да номинира различен водач за предстоящ началник на Еврокомисията, вместо настоящия кандидат Мартин Вебер. ЕНП замрази участието на " Фидес " за неопределен срок поради акцията в Унгария преди евроизборите против консервативния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вишеградската четворка нормално заема твърда позиция по въпроси като миграцията и като цяло е срещу дейности за концентриране на повече пълномощия в евроинституциите за сметка на националните държавни управления.

След срещата на четирите страни през днешния ден Орбан сподели, че Вишеградскатa група ще " съставлява споделена позиция " по въпросите за висшите постове и политиките на Европейски Съюз на срещата на върха идната седмица. Премиерите на Полша, Словакия, Унгария и Чехия се срещнаха в Будапеща, с цел да се приготвят за срещата, на която ще поддържат претенденти, които одобряват района на съществено и поддържат ползите му, добави Орбан.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (418)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР