Вирусологът професор Радка Аргирова коментира пред БНР данните по отношение

...
Вирусологът професор Радка Аргирова коментира пред БНР данните по отношение
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Овладяването на вируса се дължи на ранните ограничителни мерки


Вирусологът професор Радка Аргирова разяснява пред БНР данните във връзка с извършените проби на 1016 полицейски чиновници, които станаха мотив от Националния действен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет измежду българските жители.

Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато към момента едвам се говореше за този вирус у нас - тогава беше рано да вършим проучвания за антитела. Вече минаха два месеца от този момент, а все по-често и по-често виждаме цялостно съвпадане сред резултатите от проучванията за антитела и резултатите от вирусния товар – тъй наречените PCR. Разбира се приказвам за хора, които имат към този момент недоволства. Това не ме изненадва, тъй като вирусът към момента не е навлязъл в нашата популация. Това е доста потребно проучване. Ако има повече такива – с още по-широки контингенти, би било отлично, акцентира проф. Аргирова. Тя бе безапелационна, че ненавлизането на вируса „ се дължи извънредно на ограничаващите ограничения “, които са били сложени рано.

Това значи, че ние би трябвало да продължим да съблюдаваме безусловно ограниченията във връзка с персоналната хигиена и персоналното носене на защитните средства. Може би е допустимо малко да се охлабят тези ограничения, мисля че е допустимо, които са подхванати - да си седим у дома, само че единствено с маски би трябвало да се върви и да се съблюдава безусловно персоналната хигиена. Няма по какъв начин другояче да бъде спрян един вирус, който се популяризира по капков път, изясни още вирусологът.

Няма гаранция, че служителите на реда, чиито проби през днешния ден са негативни, няма да се заразят, предизвести тя. Проф. Аргирова добави, че работи с двама предприемачи, които са поискали всеобщо тестване, с цел да може последователно да се връщат на работа тези чиновници, които са с негативни резултати.

Аргирова подсети, че при IgM тест с позитивен резултат, би трябвало да се направи и PCR тест.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР