Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и

...
Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и
Коментари Харесай

НЕ ОТПУСКАЙТЕ ГАРДА: Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб обясни защо не трябва да се подценява грипът и защо крие опасност за живота

Вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни заболявания предизвести да не се отпуска гарда и прикани за съзнателно съблюдаване на ограниченията, текставането и имунизацията, защото " неприятното към момента не е отминало ".

Пред Българска национална телевизия тя разяснява, че сега грип в България няма, той идва през януари месец нормално, само че постулатът е " очаквайте непредвиденото ".

Все по-голяма е кохортата, податливи на грипна зараза. В България е в ход една от най-успешните имунизационни прояви на хора над 65-годишна възраст. Ваксината против грип е безвъзмездна и са декларирани много повече дози, в сравнение с през предходната година.

230 000 дози се насочват към персоналните лекари по програмата за хора над 65-годишна възраст, а в аптеките също има ваксини против грип, изясни доцент Гломб.
свързани новини7007на 14.11.2021
Според вирусолога има разкъсване на връзката с бременните дами и за това кои други хора могат да се имунизират. Грипната ваксина е целесъобразна за бременните дами на всички места в другите страни, тъй като под опасност са два живота - на майката и на детето. Нещо сходно е и с имунизацията против ковид, която е целесъобразна за бременните. Тя добави че грипната ваксина е от 1940 година и е над 80 години, само че задоволително данни са събрани, че имунизациите против грип са безвредни.

" Грипчето не е грипче. Това е грип и е съществено заболяване, което крие риск за живота ", посочи доцент Гломб. По думите на вирусолога по този начин се говореше и за ковид, че е бил леко грипче, само че се оказа, че не е по този начин.

Доц. Гломб означи, че смесената зараза ковид-грип не е постоянно срещана, само че има разказани случаи. Това, което направи СЗО е да предложи за този сезон да се тества с комбинира ПСР тест, който да открива по едно и също време ковид и грип. " Нека да се върне доверието към лекаря и персонално той да реши защо съответният човек да бъде проучен ", настоя доцент Гломб.

Тя посочи, че се работи и по основаването на една ваксина за ковид и грип. Тази година няма да има сигурно, само че от повече от 80 години е позната грипната ваксина, с доверие да се обърнем и да се имунизираме. Трябва да има две седмици разстояние сред имунизацията за ковид и грипната ваксина ", сподели още доцент Любомира Никоева-Гломб.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР