Вирусът на западнонилската треска взе десетки жертви в Европа това

...
Вирусът на западнонилската треска взе десетки жертви в Европа това
Коментари Харесай

Стотици случаи на заразени от западнонилска треска в Италия, Сърбия и Гърция

Вирусът на западнонилската тресчица взе десетки жертви в Европа това лято, а най-засегнати страни са Италия, Сърбия и Гърция, съобщи ДПА.

Десет смъртни случая от западнонилска тресчица са регистрирани в Италия от началото на юни до 23 август, оповестиха италианските здравни управляващи. В този интервал са доказани 255 случая на инфектирани с вируса, като в множеството от тях заболяването е засегнала нервната система на болните. От 255 случаи тази година 103 са били тежки, до момента в който през 2017 година е имало 55 инфектирани, от които 27 тежко заболели.
В Сърбия единствено през последната седмица от западнонилска тресчица са умряли 6 души, с което общият брой на жертвите на заболяването през тази година доближи 21. До 28 август в Сърбия са регистрирани 213 случая на заболяване от западнонилска тресчица, основно в Белград.

Гърция е идната най-засегната от вируса страна с 5 умряли през последната седмица. Общият брой на смъртните случаи тази година доближи 16 от 130 регистрирани случая на западнонилска тресчица, публикувана основно в три области - на полуостров Пелопонес, в региона на Атина и в региона на Солун.

На Балканите доказани случаи на западнонилска тресчица има и в Румъния и Косово, подозрения за заболяването има и в Босна и Херцеговина.

Предполага се, че вирусът ще продължи да се популяризира, само че може да остане неусетен, защото доста хора прекарват заболяването със слаби признаци и не се обръщат към доктор.
Вирусът нормално се придвижва от комари и се популяризира в интервали, когато интензивността на насекомите е най-висока, при високи температури, които в Европа са нормално през юли и август. Лекарите предлагат да се употребяват средства за заличаване на комарите.

При към 80 % от инфектираните от западнонилска тресчица не се демонстрират признаци, а при останалите признаците на заболяването са сходни на грип - температура, болки, изнемощялост и отичане на лимфни възли.
Болестта е с евентуален летален излаз, нормално измежду по-възрастни пациенти, когато води до енцефалит или менингит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР