Винаги съм вярвала, че националната гордост трябва да се основава

...
Винаги съм вярвала, че националната гордост трябва да се основава
Коментари Харесай

На второ място сме по спад на въглеродни емисии, но е прибързано да се радваме

Винаги съм вярвала, че националната горделивост би трябвало да се основава върху триумфите, с които можем да се похвалим през днешния ден, а не върху успеха при еди-коя си цитадела преди век и две трети. Затова, когато ми попадна новината, че България е на едно от водещите места по спад на въглеродни излъчвания в Европа за 2018 година, още самото заглавие ме усмихна и за пръв път усетих това гъделичкащо възприятие на горделивост. 

България регистрира 8.1% спад на въглеродните излъчвания по отношение на миналата година   по данни на Евростат. И се нарежда на второ място след Португалия. Тази наклонност, въпреки и изразена в по-ниски проценти, се регистрира в целия Европейски съюз –  вест, която няма по какъв начин да не зарадва даже най-песимистично настроените от нас

Най-песимистично настроените от нас обаче не бързат да отварят шампанското. Въпреки многолюдните митинги в разнообразни точки на света, макар че Обединеното кралство разгласи климатичните промени за изключително състояние и се нае с нелеката задача да сведе до нула парниковите излъчвания през идващите 30 години, науката продължава да поддържа мнението, че сходни решения въпреки всичко ще се окажат ненавременни и сериозният половин градус е преминат.  Надеждата, че образецът на Англия ще има резултата на камъче, хвърлено във вода, и ще последват незабавни ограничения от страна на международните държавни управления продължава да ме крепи в моменти на обезсърчение. Истината обаче е, че се намираме в стадий на преодоляване на обстановката, а не попречване на бедствието.

На фона на неоптимистичните прогнози на учените (и въпреки че сме на второ място по спад на нездравословните емисии) в България си имаме министър на околната среда, който отхвърля световното затопляне – climate-denialist, както се споделя в Щатите, където този феномен е необятно застъпен. Националната стратегия за възстановяване качеството на въздуха, разкритикувана от Грийнпийс - България за липса на съответни периоди и виновни институции, в това време се концентрира върху котлите на твърдо гориво – стратегия, която с изумителна непримиримост заобикаля главния замърсител на въздуха. 

Широкодостъпен и добре аргументиран теоретичен факт е, че огромните компании производители на горива са виновни за близо 70% от парниковите излъчвания. Това освобождава ли ни следователно от персонална отговорност? Дава ли ни зелена светлина да спрем да рециклираме, да спрем да се тревожим за еднократната приложимост и етичната консумация? 

В моите очи не. Но значи, че персоналната отговорност и самостоятелният избор от дълго време не са задоволителни ограничения за справяне с проблем от такива мащаби. И може би е време да желаяме от държавните управления си да погледнат казуса почтено в очи и да застанат на страната на здравия разсъдък, а не на петрола. Много скоро ще би трябвало да създадем избор сред живота, който познаваме, и живота, който бихме могли да завещаем на децата си. За да създадем сходен преход обаче, е нужна мощна политическа воля, освен персонална отговорност и чаша за многократна приложимост.  
 Запознайте се с Данита, която обича планината и си носи боклука в раницата!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР