Винаги съм твърдял, че четирите поетични вулкана на България са

...
Винаги съм твърдял, че четирите поетични вулкана на България са
Коментари Харесай

Вапцаров и песента на кукумявките

Винаги съм твърдял, че четирите поетични вулкана на България са Ботев, Яворов, Вапцаров и Пеньо Пенев! Въпрос на персонален мироглед! И тези четирима титани на духа са мощно спорни персони като всички гении, само че забележете какво неистово подобие има техният земен свършек! До един - френетично влюбени в безсмъртната обществена концепция!

Разбира се, че мотив за тези редове е " фундаменталното " изявление на Марин Георгиев, оповестено наскоро в един вестник, където той анатемосва Вапцаров и роднините му в презрян опит да реанимира пещерния антикомунизъм.

Пошлото в тази ситуация идва, че изявлението се основава на полулъжи и клевети. Тук ще се базира на унгарския журналист, историк и мъдрец Артур Кьостлер:

" Две полуистини не вършат истина, а две полукултури не вършат просвета. "

М. Г. няма благосклонност и за персоналната ми другарка Мая Вапцарова (при това близки сме след 10 ноември 1989 година!). Къде ти тук срам при М. Г., че от рода Хаджи Продан (Проданичини - основоположника на Вапцаровия жанр!) от 1740 година ДЕВЕТ генерации са взели участие в националноосвободителните битки на Отечеството - десетки разстреляни и починали във въстания, протести, непокорства...

В изявлението с изключение на изобилната сила, предавана от М. Г. Егоцентрала, дочувам и фрагменти от моя обичана ария " Почему аборигены съели Кука? " Цитирам буквално М.Г.: " У нас към този момент три десетилетия съм единственият публицист, жигосан и преследван за книгата си в изискванията на демокрацията. " И тъжно, и неуместно - хем жигосан и преследван, хем началник на седмичника " Литературен конгрес ", цели 13 години, който М. Г. " трансформира във флагман на промяната на режима, резервира устрема си към автономия и " западния си дух ", и който се финансира безкористно от...

Та цялата тази " мозайка " от разстрели по иконите на българския дух не е ли винтче от онази " цунамена " стратегия за България на Ран-Ът, с основен диригент Джордж Сорос, в ход и до момента от наши " еничари-лешояди "?

И в случай че М.Г. не е от тях, за какво не срина " подправения мит " за поета Вапцаров, когато обитаваше Съюз на българските писатели преди 10 ноември 1989? Ако Бог стои зад него, правилно ли е, че е получил 5-цифрена сума за " Третия разстрел ", или да? Нима Юда е толкоз на ниска цена?

Има още площад Вазов да бъде " освободен " от " Под игото ". Ботев - да спре да " грачи " със своите фейлетони; Яворов - да " пее " единствено " Хайдушки песнопения " без глупави социалистически навеи; Вапцаров - да замине незабавно за Кремъл и така нататък, и така нататък до окончателната победа над възпроизвеждащите се ивангранитовци, боянангеловци, минчоминчевци, петърандасаровци и прочие, и прочие Ами какво да създадем, господин М.Г., като тези са хем надарени, хем плодовити, хем обемисти... Какво да създадем, като цели 30 години дружно с " Отровено общество " (печатната неточност е вярна!), дружно с другите " политфинансовибюра " не съумяхте да създадете писатели, които да не живеят в политическите пространства на Варшавския контракт.

И тъй като " софиянци " са доста етични, аз ще ви го кажа в директен ред, защото се изживявате като последна инстанция на Истината: единствено Русия не закачайте, тя не е заслужила вашето внимание! За информация: Тютчев!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР