Виктория Ингрид Алиса Дезире, престолонаследницата на Швеция и най-голямото дете

...
Виктория Ингрид Алиса Дезире, престолонаследницата на Швеция и най-голямото дете
Коментари Харесай

5 принцеси от Европа, които се готвят за трона

Виктория Ингрид Алиса Дезире, престолонаследницата на Швеция и най-голямото дете на крал Карл XVI Густав и кралица Силвия, е родена през 1977 година Очаква се тя да стане четвъртата кралица на Швеция и първата жена държател на страната от началото на XVIII в. насам.

На 46-годишна възраст Виктория е единственият представител на Поколението Х в листата ни. Това значи, че тя е израснала преди ерата на обществените медии, когато още съществуваше такова нещо като дискретност, която другите четири принцеси в никакъв случай няма да познаят. Виктория е учила във Франция, Съединените щати и Швеция, където получава бакалавърска степен по проучвания на мира и споровете от университета в Упсала. Освен това е работила в разнообразни държавни служби и е минала главно военно образование в шведските въоръжени сили.

През 2010 година Виктория се омъжва за шведския фитнес инструктор Даниел Вестлинг, който в този момент е прочут като престолонаследника Даниел. Те имат две деца: Принцеса Естел, на 11 година, и принц Оскар, на 7 година Естел е втора в линията на заместничество на трона след майка си и първата шведска принцеса, която е оповестена за престолонаследник от раждането си; до 1980 година момчетата са прескачали отпред на шведската кралска линия на заместничество по-големите си сестри. Карл XVI Густав да вземем за пример става крал през 1973 година, макар че има четири по-големи сестри.

Законът се трансформира, когато шведският парламент приема Закона за наследството от 1979 година, с цел да уреди равенството сред половете в кралското семейство. Парламентът също по този начин прави новия закон ретроактивен, което провокира неспокойствие, тъй като по-малкият брат на Виктория, Карл Филип, е роден четири месеца преди приемането на закона. Момчето към този момент е било оповестено за престолонаследник, само че според новия закон Виктория го заменя като престолонаследник. Още през януари 2023 година Карл XVI Густав декларира, че не е склонен законът да се ползва със задна дата, само че прибавя, че поддържа Виктория в ролята ѝ на престолонаследница.

 Buckingham Palace reception (52873660548)

Очаква се Елизабет Терезия Мария Елена, херцогиня на Брабант (титла, която се дава на белгийския престолонаследник), да стане първата кралица на Белгия. 22-годишната принцеса – най-възрастната от принцесите от Поколението Z в този лист – е щерка на крал Филип и кралица Матилда и се приготвя за тази роля още от дете.

На 10-годишна възраст Елизабет извършва първия си формален кралски ангажимент, като се появява на откриването на детската болница „ Принцеса Елизабет “ в Гент, кръстена на нея. Нейното име носи и белгийското научно оборудване в Антарктида – Изследователската станция „ Принцеса Елизабет “.

Откакто Белгия получава самостоятелност от Нидерландия през 1830 година, тя има седем крале. Тъй като страната трансформира линията на заместничество през 1991 година, по-малките братя на Елизабет, принцовете Габриел и Емануел, няма да я изместят. Елизабет има и по-малка сестра, принцеса Елеонора.

Все още продължаващото обучение на Елизабет включва проучване на история и политика в колежа „ Линкълн “ към Оксфордския университет; през 2020 година тя получава и интернационална тапия за приблизително обучение в колежа Атлантик в Уелс. Освен това учи обществени и военни науки в Кралската военна академия в Брюксел, Белгия, и взе участие в програмата Yale Young Global Scholars в Йейл.

По-рано тази година пресата заяви за посещаване на Елизабет в Египет с майка ѝ и за пътуването ѝ до Йордания с родителите ѝ, с цел да участва на сватбата на престолонаследника принц Хюсеин с Раджва ал Саиф. Засега Елизабет е успявала да води относително въздържан живот за една бъдеща кралица.

 2023 Catharina-Amalia, Princess of Orange

Никоя от принцесите не знае по-добре от 19-годишната Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория, нидерландската престолонаследничка, че преимуществата на кралския живот си имат и дефекти. Амалия, както я назовават, е най-голямото дете на крал Вилем-Александър и кралица Максима и ще бъде четвъртата кралица, откогато нейната прапрабаба Вилхелмина става първата кралица на Нидерландия през 1890 година

Амалия – която има две по-малки сестри, принцесите Алексия и Ариана – е първата нидерландска принцеса, чието място на трона е обезпечено още от раждането ѝ. Тя е родена през 2003 година, две десетилетия откакто Нидерландия трансформира конституцията си през 1983 година, с цел да се признава безспорното първородство. Като престолонаследник тя носи купата принцеса Оранска.

Амалия обществено се пробва да откри деликатния баланс сред това да извършва кралските си отговорности и да се занимава с „ естествени “ за нейната възраст действия. Когато през 2022 година навършва 18 години, става член на Държавния съвет на Нидерландия, а в това време принцесата отхвърля годишната помощ от 1,8 млн. $, която ѝ се поставя от държавното управление като престолонаследник, като съобщи, че сега не прави нищо, с цел да я заслужи. Същата година Амалия стартира да учи в Амстердамския университет, с цел да получи тапия по политика, логика на психиката, право и стопанска система.

Но студентството на принцесата бързо придобива застрашителен поврат, когато холандска незаконна група заплашва да я отвлече и убие. Амалия се реалокира назад при родителите си в кралския замък в Хага край Амстердам и в този момент посещава лекциите с конвой от охранители. Тя споделя, че ѝ липсва свободата, която е имала като студентка, когато живее сама.

 Ingrid Alexandra de Norvège

19-годишната принцеса Ингрид Александра е втора по ред за трона на Норвегия след татко си, престолонаследника принц Хаакон. Очаква се тя да стане втората кралица на Норвегия, макар че ще бъде първата жена монарх, родена в страната. Маргарита I – която ръководи в края на XIV и началото на XV в. съюза на Норвегия, Дания и Швеция – е родена в Дания.

Тъй като през 1990 година Норвегия трансформира конституцията си, с цел да следва безспорното първородство, Ингрид Александра остава пред по-малкия си брат, принц Свере Магнус, в линията на заместничество.

Подобно на останалите принцеси, Ингрид съчетава формалния си живот с персонални занимания. През 2016 година 12-годишната тогава принцеса възпламенява котела на церемонията по откриването на Младежките олимпийски игри в Лилехамер, а две години по-късно кръщава новия проучвателен транспортен съд на Норвегия „ Кронпринц Хаакон “. За 18-ия си рожден ден през 2022 година тя получава личен кабинет в Кралския замък – формалната резиденция на фамилията ѝ в Осло.

Образованието ще бъде главният фокус на Ингрид Александра през идващите няколко години, само че евентуално тя ще откри време за някои от обичаните си спортове, в това число ски и сърф. През 2020 година принцесата завоюва златен орден в националния шампионат по сърф за юноши и девойки.

 Imposición del Toisón de Oro a la princesa de Asturias 04

Като наследница на испанския трон, принцеса Леонор де Тодос лос Сантос де Борбон и Ортис има купата принцеса на Астурия. Тя е най-голямата щерка на крал Фелипе VI и кралица Летисия, които имат и по-малка щерка на име София. Но Леонор не е престолонаследникът на страната – в центъра на испанското законодателство за заместничество на престола продължава да стои мъжкото първородство. Тя се смята за презумптивен правоприемник, тъй като може да бъде изместена, в случай че родителите ѝ имат наследник. Въпреки това, като се има поради, че кралят и кралицата към този момент са на петдесет години, възможностите им да посрещнат момче в фамилията са все по-малко евентуални. Така че се чака Леонор да стане първата кралица на Испания след Исабела II, управлявала в средата на XIX век.

Леонор, която по-късно тази година навършва 18 години, неотдавна приключи двугодишен гимназиален курс в колежа Атлантик в Уелс. Сега тя ще стартира тригодишно военно образование, като ще прекара по една година в Генералната военна академия на Испания в Сарагоса, Военноморското военно учебно заведение в Марин, където ще служи на борда на образователния транспортен съд „ Хуан Себастиан де Елкано “, и Генералната военновъздушна академия в Сан Хавиер. Принцесата следва същия път като татко си, който минава сходно образование, преди да стане крал. Очаква се след довеждане докрай тя да постъпи в университет.

Макар и до известна степен изолирана от медиите заради възрастта си, Леонор въпреки всичко е израснала в светлината на прожекторите. Миналата година един уеб страница заяви, че принцесата е влюбена в млад испански футболист, полузащитника на „ Барселона “ Пабло Паес Гавира, прочут като „ Гави “, като отбелязва, че е украсила учебната си директория със фотоси с неговия лик. Но Леонор евентуално се учи добре по какъв начин да се оправя с пресата – както с позитивната, по този начин и с негативната: въпреки всичко фамилията ѝ е претърпяло редица политически и персонални драми. От абдикацията на дядо ѝ крал Хуан Карлос през 2014 година след следствие за корупция до напрежението сред майка ѝ и баба ѝ по бащина линия, кралица София.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР