Виктор Димчев активно се занимава с протестна дейност от 30

...
Виктор Димчев активно се занимава с протестна дейност от 30
Коментари Харесай

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Виктор Димчев интензивно се занимава с протестна активност от 30 година и оттогава брои протестиращите по панорамни фотоси и фрагменти от дрон, показва.

- Г-н Димчев, от години броите митингите у нас по панорамни фотоси или фотоси от дрон. Как го вършиме?

Става доста обикновено - с висококачествена фотография, разтварям я в графична компютърна стратегия и глава по глава, човек по човек, безусловно ръчно изброявам. Поставям маркер върху всяко едно човешко лице или част от тялото и постоянно се старая да прибавя даже повече хора, тъй като е доста допустимо да има някои леко скрити. Така пиксел по пиксел се минава фотографията, до момента в който съм сигурен, че не съм пропуснал човек. Сверявали сме с разнообразни хора и разминаването ни е 1-2%.

Занимавате се с протестна активност от 30 години - какъв брой фотоси сте преброили за това време?

За 30 години до момента имам няколкостотин, които персонално съм преброил. Пазя ги в архива си.

Заимствали ли сте отнякъде този способ?

Занимавам се професионално с видео и снимка. Дори съм преподавал снимка и този способ го употребявам, с цел да демонстрирам по какъв начин необятните обективи, които главно снимат огромна навалица, в действителност изкривяват облика и в предната си част демонстрират по-малко хора, в сравнение с в задната. Това основава чувството, че един митинг е голям. Изградил съм този способ посредством свои наблюдения. Познавам и други хора по света, които вършат същото. Има способи да се брои и по видео, което е доста по-простичко.

Колко души могат да се съберат на площад „ Независимост ” в София по вашите калкулации?

Площадът може да събере към 20 хиляди души, само че това значи цялото пространство пред някогашния царски замък да се запълни с хора. Такова нещо не си припомням да съм виждал от 1991 година. Максималното количество хора, които сме преброили през 2013 година, беше 12-14 хиляди души и то на два обособени митинга. Масовото количество хора и тогава беше 4000-8000 души. На митингите в този момент не не се събират и толкоз хора. В това пространство пред президентството и в частта на площад “Независимост ”, която не е окупирана от полицията, доста мъчно могат да се съберат повече от 6-7 хиляди индивида.

Организаторите настояват, че се събират най-малко по 40 хиляди

Казвали са, че се събират и по 135 хиляди Бабикян ми изръси един път това число. 80-100 хиляди казапък Мая Манолова. Това са известни преувеличавания и са безусловно невъзможни. На едната от фотосите, които съм броил, се виждат 4200 индивида. Имам 30-40 преброявания, които мога да покажа, и на нито едно от тях няма такова огромно количество хора.

Колко най-вече сте преброявали до момента от всички дни на митинга?

До момента най-голямото число е 4200 души. Правя ангажимента, че има две видеа от “Медиапул ”. Едното е пред Софийския университет, а другото е по-долу по “Цариградско шосе ”, където не се схваща добре какъв брой са хората, тъй като част от тях минават зад камерата. На другото видео обаче доста добре се вижда броят им, тъй като тълпата прави завой и по този начин доста елементарно могат да се проследят на екран. Занимавам се главно с обработка на видео и на монтажна стратегия елементарно могат да се преброят. На митинга тогава има може би към 6000 индивида. Казвам “може би ”, тъй като не знам каква част от шествието е предходна по различен маршрут, останала е някъде или се е отклонила. Това е един от хипотетичните по-масови дни на митингите. Мисля, че беше петък или събота. От този ден, в който настояват, че са били 80-100 хиляди души, има няколко разнообразни фотоси от дронове, като най-голямата и огромна демонстрира хората по същия този маршрут - сред СУ и Народното събрание. Там виждаме много по-малко хора. Така че за мен това е най-голямото число, което съм преброявал – 6000. Няколко пъти призовавам уредници и протестиращи да ми пратят по-големи фотоси. Имаше другар, който правеше доста красиви панорамни 360-градусови фотоси, само че на тях преброих 1900 индивида.

Всички тези фотоси от дрон, по които вие броите протестиращите, може да са направени в прекомерно ранен час. Светло е на тях, а хората нормално се събират в по-тъмните часове на вечерта.

Това безусловно не е правилно. Обикновено тези фотоси се вършат, когато има оптималното количество хора на площада. Отделно уредниците се стремят множеството да са се събрали към 19 часа, с цел да влязат в медийните блокове на малките екрани. Тогава нормално се провеждат и акциите или пък се приготвят за потегляне на шествие по улиците. Тогава е някакъв оптимален миг. Оттам нататък може да се появят хора, които са решили да си пият бирата в парка и си споделят: “Защо ли да не отида да си я пия покрай митинга? ” Отиват да видят какво се случва. Там има младежи, радостно е, шарено е. Много е смешно и изказванието на уредниците, че хората, които са на площада и са в ядрото на митинга, в действителност не били главната част от протестиращите. Имало хиляди хора, които стоят някъде настрана. Това е нелогично. Съвсем по-логично звучи хората, отишли на митинг, да а оптимално покрай “сърцето ” на митинга, там, където са представителите, тонколоните, плакатите. Просто няма логичност по-голямата част от протестиращите да са скрити някъде там по уличките или пък да се причисляват по-късно към митинга.

Вие подкрепяте ли настояванията на митинга?

Исканията на митинга изрично не ги поддържам. Те са извънредно безредни. Според тях ние би трябвало да разпуснем половината страна 6 месеца преди изборите. Минал е един мандат, в който по-голямата част от опозицията си е мълчала. Нито една от партиите не направи мощна акция в последните няколко години, изключвам митингите на “Възраждане ” при започване на годината, на Българска социалистическа партия едни рехави опити и няколко акции на “Демократична България ” преди 2 година Сега не поддържам, тъй като не мога да схвана какво тъкмо се желае, с изключение на да съсипем страната и да дадем на президента да ръководи всичко. Иначе считам, че страната би трябвало да бъде ремонтирана. Има доста какво да се прави. Нужни са ни нови лица и по-голяма експертност. Сред протестиращите има доста забавни хрумвания, някои свързани с дребни промени в конституцията или обособени закони. Но напълно друго нещо е да искаш да смениш страната, тъй като ти пречат някакви персони.

Защо не виждате смисъл в сегашните митинги?

Защото познавам хората, които стоят зад него, и това са корумпирани хора, чиято цел е да изкарват изгода от тези митинги. Те се прикриват зад цивилен напън и разнообразни типове
политики, които се оплюват от избрани публични групи. Те ги синтезират и ги трансформират в своя политика.

Организатори на митингите в този момент са “отровното трио ”. За тях ли говорите?

- Говоря за “отровното трио ”, само че там има най-малко 5-6 разнообразни източника на финансиране и политически ползи. Като участник в “Демократична България ” и основател на “Да, България ”, въпреки и за къс интервал, имах опция да видя едната страна. Познавам “отровното трио ” самостоятелно, въпреки това. Отделно познавам част от другите участници - “Възраждане ”, Българска социалистическа партия, АБВ. От четвърта страна, познавам хората, които работят по линия на господин Васил Божков. Добре съм осведомен какво

Понеже не симпатизирате на митинга, допустимо ли е съзнателно да занижавате броя на протестиращите на площада?

Този спор в действителност породи през 2013 година, когато се пишеше, че имало по 60-80 хиляди души в центъра на София, а това не беше правилно. Тогава хората бяха повече, в сравнение с сега, само че надалеч не десестки хиляди. От така наречен Национална стачка тази сряда доста деликатно с сътрудници записваме материалите, които Българска национална телевизия излъчва, и на площада съгласно нас имаше 3500 индивида. Тази цифра би трябвало да бъде по-прецизно удостоверена, тъй като камерата на Българска национална телевизия е с по-широк обектив, който изкривява вероятността и броенето става доста по-трудно.

В каква фаза е митингът и по какъв начин ще се развие отсега нататък?

Протестът влезе в темп, в който всички протестни талази влизат в България. Веднъж седмично, нормално в сряда, се случва по-голям митинг, а останалите дни са по-театрално ориентирани. Може сигурно да се каже, че митингът понижава, и то контрастно в последните дни. Когато е неприятно времето, митингът безусловно изчезва, което е добър знак за това до каква степен хората са отдадени на протестната идея. Същото намаляващо количество ще гледаме през лятото. В края на есента митингите ще бъдат дефинитивно потушени, с цел да може да стартира новата политическа есен и партиите да пожънат това, което се е сяло на площада.

Кои са най-многолюдните митинги, които сте преброили?

През 1990 година на Орлов мост така наречен милионен митинг, който съм броил неведнъж и на него няма повече от 150 хиляди индивида. Той беше великански спрямо всички останали.
През 1997 година имаше също доста огромна протестна вълна, в която стачкуваха с по 30 хиляди души, тъй като имаше хора в доста обитаеми места. Няколко десетки града стачкуваха,
барикадираха се. В Дупница, Пловдив бяха затворили пътища, кръстовища. Друга огромна протестна вълна беше през 2013 година, където в най-многобройните дни са се събирали по 20 хиляди, само че това се е случвало един-два пъти.

В организацията на кои митинги сте взели участие?

През 2013 година бях деен участник в управлението на организацията на двата съществени митинга - на първата вълна против несправедливото отношение на монополи към българските жители и против кабинета “Орешарски ”. Организатор съм и на всички екологични митинги за Странджа, за Пирин, за презастрояване на Българското Черноморие. Активист съм в идеята за “Корал ” и се считам за част от дейното гражданско общество, което се стреми да вижда в митингите благоприятни условия да се изисква от властта да се вършат промени, а не да се употребяват като политически принадлежности.

Споменахте, че сте един от създателите на “Да, България ”. Защо в този момент не ги подкрепяте и не сте част от техните акции?

Подкрепих “Да, България ” може би поради персоналната харизма на Кристиян Таков. Малко след основаването на партията с очите си видях връзки и срещи с хора, с които съгласно мен една партия е несъвместима като морални идеали, които счита да показва. По морални аргументи напуснах малко след основаването, въпреки че бях член на Националния съвет на „ Да, България “. Впрочем имат доста хубави политически хрумвания, както и доста други партии, само че въпросът е по какъв начин ще ги осъществят. В акциите на “Да, България ” виждам повече предпочитание да се придобият политически изгоди, а не да се промени някакъв модел. Виждам и опити партията да се наложи в коалиция, която е комплицирана като структура и включва десни и леви детайли в себе си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР