Вижте един отимотитена Маргарита Занеф,продадени зарадидарението за НХГ (СНИМКИ) Младо семейство

...
Вижте един отимотитена Маргарита Занеф,продадени зарадидарението за НХГ
(СНИМКИ) Младо семейство
Коментари Харесай

СНИМКИ показаха в какъв лукс е живяла българската богаташка Маргарита, умряла в Австралия, и завещала близо 2 милиона лева на…

Вижте един отимотитена Маргарита Занеф,продадени зарадидарението за НХГ
(СНИМКИ)

Младо семейство е броило 1 272 500 $ за жилището на българката Маргарита Занеф в австралийския град Уейвъртън. Името й нашумя през последните дни поради великодушното подаяние от 1,8 млн. лв. за Националната художествена изложба в София, направено по нейна воля.

Постъпленията от продажбата намиращия се на ул. „ Кинг стрийт “ 2/27 парцел, на обща стойност 1,272 милиона $, ще бъдат дарени на Художествената изложба в Сидни и Художествената изложба на България, написа в собствен материал локалното издание Mosman Daily.


Последната воля на колекционерката на изкуство от български генезис, преди да напусне този свят на 95-годишна възраст, е била парцелите й да бъдат продадени, а средствата – дарени на галериите в Сидни и София.


Апартаментът с две спални бил владеене на фамилията й от 1963 година, прецизира в. Труд .




„ Тя беше необикновено отдадена на културата жена. Дарила е на двете галерии и приходите от продажбата на второто си жилище – в Блекхийт “, описват от компанията за недвижими парцели, осъществила търга.

Според брокера, в него са взели участие четирима евентуални купувачи, а броят на наддаванията достигнал 35.

„ Много мощен резултат за подобен вид жилище и то без паркинг “, разяснява той пред Mosman Daily.

„ Информацията за Маргарита Занеф, която подари на Националната художествена изложба колосалната сума от съвсем 2 млн. лева, е доста нищожна “, оповестиха от галерията.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 1960 година Съпругът ѝ Цанко и синът им Антон са умряли преди нея. От австралийската преса излиза наяве, че Занеф е била и колекционер на изкуство.

Контакти сред нея и НХГ през годините не е имало.

Според адвокатската адвокатска фирма, изготвила наследството на Занеф през 2008 година, дамата била извънредно ерудирана персона и огромен обожател на изкуството, усещащ смисъла му за обществото.

От галерията оповестиха, че има единствено един подобаващ метод да се употребява завещаната им сума – тя ще отиде за откупуване на произведения за обогатяването на националната сбирка.

„ Това е първият по рода си толкоз огромен паричен подарък освен за нас, а и евентуално за български музей”, акцентира шефът на галерията Слава Иванова.

Ръководството на галерията е изрично, че за всяко изплатено произведение на изкуството ще има явен доклад, а документи и анотацията към творбите ще носят името на Маргарита Занеф.

Когато бъде събрана цяла сбирка, тя евентуално ще бъде изложена в обособена зала с плоча с името на донора.

Иванова помоли обществеността и медиите да оказват помощ за намирането на повече детайлности за дарителката Маргарита Занеф.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР