Виждам те КАТ-Варна Състав на Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на

...
Виждам те КАТ-Варна
Състав на Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на
Коментари Харесай

Коктейл от пет наркотика довел до смъртта на колоездача по бул. Левски, Дмитрий бил виден нарушител

 Виждам те КАТ-Варна Състав на Варненския апелативен съд удостовери законосъобразността на мярката " задържане под стража “, избрана от Окръжния съд по отношение на водача, който под въздействието на наркотични субстанции лиши живота на възрастен велосипедист, оповестиха от пресцентъра на институцията.

37-годишният Дмитрий М. е притеглен към наказателна отговорност за причиняване по несъобразителност на гибел в пътно-транспортно произшествие.

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че съдбовният случай е станал на 29 април  на варненския бул. " Левски “. С микробуса си Дмитрий М. блъснал 74-годишния колоездач. Велосипедистът умрял в болница. На  родения в Казахстан български жител са налагани голям брой административни санкции за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, само че до момента не е бил осъждан.

Обвиняемият оспори пред въззивната инстанция законосъобразността на определението на Окръжния съд, с което му е взета най-тежката мярка за неотклонение. Защитата му посочи неналичието на заплаха Дмитрий М. да извърши друго закононарушение. Според юриста, административните санкции не могат да имат превес при установяване на мярка за процесуална насила. Извършените нарушавания не трябва да се отъждествяват с закононарушения.

Чрез видеовръзка от следствения арест, обвиненият призна сериозността на обстановката, в която е попаднал. Каза, че неотдавна използва хероин.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира безспорните доказателства за съпричастността на водача към действието. Фактът, че е взел минимум 5 типа наркотични субстанции, обосновава извода за извънредно висока степен на социална заплаха. Държавното обвиняване уточни, че през последните над 10 години Дмитрий се е показал като " изтъкнат извършител “ на Закона за придвижване по пътищата, за което е получавал актове и наказателни постановления. Това потвърждава рецидиви в държанието му и трайна податливост да не съблюдава условията за безвредно придвижване. Макар и неосъждан, мъжът е имал престъпни прояви. Извършеното от него в този момент е тежко закононарушение и законът планува отнемане от независимост от 3 до 15 години, а в изключително тежки случаи от 5 до 15, напомни прокуратурата.

Апелативният съд откри жалбата за неоснователна. Като първи мотив посочи неналичието на подозрения за съпричастността му към повдигнатото обвиняване. Като индикатор на сериозността на извършеното  правосъдният състав приведе използваните от водача 5 наркотични субстанции. И тази инстанция показа извода на миналата, че Дмитрий няма заплаха да се укрие. Но подчертава, че мъжът е продължавал да ръководи МПС, макар че използва опиати най-малко от 2016 година Българският углавен закон инкриминира както използването на опиати, по този начин и правоуправлението под тяхно влияние. Затова се постанова заключението, че обвиненият може да извърши ново закононарушение. Макар и осъществено по несъобразителност, действието му се отличава с изключителна социална заплаха.

Всичко това даде задоволително учредения на втората инстанция да удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Дмитрий М. Определението на Варненския апелативен съд, с което обвиненият за причиняване на гибел на пътя след приложимост на опиати остава в ареста, не предстои на обжалване. 

Снимка от пътния случай бе оповестена в групата " Виждам те КАТ-ВАРНА ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР