Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се

...
Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се
Коментари Харесай

Една трета от българите в чужбина готови да се върнат

Вижда се осезаема вълна на българи, които желаят да се върнат от чужбина , сподели в предаването „ Преди всички “ Георги Първанов, член на борда на шефовете на Българската асоциация за наемане на хора, представител на огромна компания за човешки запаси и част от плана Bulgaria Wants You.

„ По наши изследвания към една трета от българите в чужбина, което е сред 700 000 и 1 000 000, които са на открито, имат твърди планове да се върнат . Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни шефове от Австралия , които желаят да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които съществени планове имат и работят целеустремено в посока връщане “, разяснява Първанов.

България има потребност от доста по-добро законодателство за гъвкава и краткотрайна претовареност, съобщи той в разбора си на трудовия пазар и трендовете по време на Covid-кризата.

„ В момента единствените варианти за гъвкава и краткотрайна претовареност са по заменяне или да се извърши съответна работа. Това значи, че към момента големи браншове на бизнеса са на черно или на сиво “, уточни Георги Първанов. Трябва да се разширят доста повече опциите за гъвкава и краткотрайна работа, безапелационен е той.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от личния състав може да бъде на гъвкава и краткотрайна претовареност, е ужасно ограничаваща за бизнеса, счита специалистът.

Не следим спад на заплатите в рецесията , уточни още Георги Първанов. Някои компании са орязали отчасти спомагателните придобивки като ваучери за храна, превоз и бонуси. Това обаче не визира главните заплати.

Често дори хората, които работят планова работа или на краткотрайна претовареност, получават повече от тези, които работят на непрекъсната . “

Неофициално, регистрирано и от западни изследвания, се следи увеличение на работното време с съвсем час при така наречен home office или работа от у дома, означи още Първанов.

„ Поради това, че е доста размита границата до каква степен работиш от у дома и до каква степен ти е домакинската работа , е мъчно да се пресметна. Не мисля, че в множеството компании това се заплаща в допълнение “.

В дълготраен проект работата от у дома не е толкоз продуктивна , акцентира Георги Първанов. За него най-хубавият вид е комбинираният – работа в офис среда и работа от у дома.

Като различен проблем той открои неналичието на електронна трудова брошура, което би понижило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната наклонност за внезапен скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов уточни, че упованията са били това да се случи наесен, а в този момент е притеснително, че се случва много по-рано .

„ Вече трета седмица, въпреки и с малко над 1000 индивида, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация. “

Извън сегашната стратегия за субсидирана претовареност с тримесечна дълготрайност е належащо незабавно да се вкарат и други ограничения, посочи Първанов.

Грантове, да се субсидират основани работни места и в стратегиите за субсидирана претовареност да се удължи срокът на най-малко 6 месеца , тъй че да се даде глътка въздух на бизнеса. “

На запад има положителни вести – предишния месец продажбата на нови коли бележи съвсем 400% растеж, а това е основен знак за положението на стопанската система, сподели още Георги Първанов. „ Там следим едно явно V-образно възобновяване . “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР