Виж сега. Само ние сме купили 7 хил. гласа. Славчо

...
Виж сега. Само ние сме купили 7 хил. гласа. Славчо
Коментари Харесай

Ще искаме двама зам.кмета: Политиката в Пловдив стана още по-мръсна преди балотажа

" Виж в този момент. Само ние сме купили 7 хиляди гласа. Славчо 4 хиляди да направи...и Колев, и Кисьов по 3 да създадат, ще желаеме двама зам. кмета. Така че не се притеснявай. Само кажи на индивида, че ни трябват още 500 хиляди за ромите, да можем през днешния ден да ги раздадем и това е ".

Гласът е отчетлив и настоятелен, записаното звучи като аудиобележка за някого, изпратена без очакване за отговор. Тези 18 секунди, съпроводени от фонов звук, бяха пратени до няколко медии през днешния ден, измежду които и " Капитал Пловдив ", с бележката, че гласът е на многократният някогашен зам-кмет на Пловдив Георги Титюков. Записът, твърди мейлът, демонстрира образно по какъв начин се провежда пазаруването на локален избор за изборите.

Ако е правилен, този запис в действителност би бил поразителен - тъй като би удостоверил отдавнашни съмнения за сделките сред обединяването " Съединени за Пловдив " и спечелилия ГЕРБ. Но " Капитал " се опита да удостовери тази достоверност и все още не може да е безапелационен.

Самият Титюков и " Съединени за Пловдив " незабавно прибегнаха до познатия ход - сезираха прокуратурата за фалшифицирани записи. " Никога не съм приказвал това и казвал такива неща и това не е моят глас. Говорих с юрист и специалист ИТ като те ми показаха два разновидността. Първият е, че това на записа е някакав подражател, а вторият е, че това е направено с стратегия като chatBotGPT. Второто е по-вероятно и за това е комплициран този фонов звук, с цел да не се чува неестественото пространството сред думите. Това е една машинация, с което се цели да се повлияе на изборите във втория по величина град в страната ", разяснява Титюков.
Реклама Изкуствено изработен?
Реално гласът, който бихте чули по телефона, в случай че говорите с Титюков и този, който е на записа, в действителност леко се разграничават. Според безплатния тест на ElevenLabs, е допустимо записът да е манипулиран, само че програмата отхвърля да даде безапелационен отговор.

Ако е достоверен, диалогът може да е изработен със система вид bluetooth или до момента в който телефонът е държан в ръка пред представителя, в случай че да вземем за пример притежателят кара кола, което би обяснило по-лошото качество на тон.

Файлът е публикуван от е-поща, която употребява името на един от общинските съветници на " Съединени за Пловдив " - Жоро Колев. " Политическият живот в Пловдив удари своето дъно и занапред ще бъде тласкано по-надолу и по-надолу " по този начин разяснява Георги Колев пред " Капитал ". " Интересно е, че по времето на предизборната акция сигнали бяха изпращани към ОИК против нашата коалиция и тогава още веднъж бяха употребявани пощи с имена на хората от " Съединени за Пловдив ", споделя той.
Верни ли са числата
Начинът, по който е дефинирано казаното в записа подсказва, че той би трябвало да е изработен преди изборите. Ако това е правилно, то плануваните в него числа са много точни. 4 хиляди За Славчо Атанасов, 3 хиляди за Георги Колев и също толкоз за Владимир Кисьов се приближават до действително получените гласове от обединението за общински съветници - 11 074.
Реклама
Единственото от записа, което визира бъдещи сделки, е разпределянето на позиции в локалната власт, а точно на два зам. кметски поста. " Капитал " попита Титюков дали има такава сделка, на което той отхвърли да отговори изрично.

" Съвсем обикновено е, когато си трети на балотаж, да те търсят за поддръжка първият и вторият. Практиката е посочила, че класираният на трето място дефинира резултата от балотажа. Конкретика за постове, позиции и такива работи не е ставало на въпрос и в случай че претендентът, който подкрепихме получи поддръжката на пловдивчани тогава сядаме с програмата и разбираме коя стратегия и какво може да се случи. Подписваме съглашение без значение дали го назовават съдружно или както желаят. Надяваме се да има едно устойчиво ръководство, това е цялата концепция ", съобщи уклончиво досегашният зам.кмет.

Записът се появява единствено ден откакто лицето на обединението " Съединени за Пловдив " Славчо Атанасов, дружно с Титюков оповестиха поддръжка за претендента на ГЕРБ Костадин Димитров на балотажа. Коалиционните сътрудници даже не се преструваха да мислят по тематиката, като срещата с Бойко Борисов и неговия претендент се случи 24 часа след появяването на крайните резултати от първия тур. Това подсказва известна подготовка, макар че самият Атанасов преди изборите разгласи, че " не ми се желае тази партия, която управляваше града дванайсет години да продължи ".
Кой е Георги Титюков Титюков е прочут като " безконечният заместител кмет ". За първи път заема този пост в регион " Централен " през далечната 1996 година, а от 2009 година е непрекъсната фигура като зам. кмет в огромната община за " младежта, спорта и обществени политики ". Единствените изключения са в интервала 2007 - 2009 година, когато е общински консултант и 2014-2015 година, когато е назначен за кмет на регион " Централен ". През последната година имаше няколко обособени абсурда, които бяха свързани с неговото име. Първият от тях е за 80 хиляди лева по план за понижаване на бедността, с който зам. кметът се придвижваше по града. Вторият е провалената реституция на оповестената за монумент на културата къща " Ламартин " в Стария град, за която бюджетът последователно се сви до 40 хиляди лева, а Титюков бе определен за възложител на плана. Това беше необичайно, защото тя можеше да бъде направена от две по-добре готови звена - регион " Централен " или общински институт " Старинен Пловдив ". По мотив този избор на кмета Димитров Титюков тогава разяснява " Това, че кметът ме е нахендрил да стана възложител на къща Ламартин, не значи, че ѝ знам историята или какво се случва там в този момент " . Третият и най-скорошен скандал е към построяването на парк в регион " Източен " наоколо до дома на съдружния му сътрудник Владимир Кисьов. Прогнозната стойност за парка при неговото планиране през 2020 година бе 140 хиляди лева, само че тази сума набъбна при началото на осъществяването и възлагането от Титюков до 480 хиляди лева с Данък добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР