виж галерията
В Международния ден на мира - 21 септември, бели

виж галерията В Международния ден на мира - 21 септември, бели ...

Бели гълъби полетяха над Камчия в Международния ден на мира.

виж галерията В Международния ден на мира - 21 септември, бели гълъби полетяха в небето над Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Хартиените птици бяха пуснати от учениците на Частното средно училище "Юрий Гагарин", с те което се включиха в националния флаш моб "Един час духовност "Гълъб на мира", организиран от Фондация "Устойчиво развитие за България", по инициатива на Международния съюз "Наследници на Победата".
Всяка година на 21 септември в цял свят, по призив на ООН се отбелязва Международният ден на мира, провъзгласен от Генералната Асамблея на ООН през 1981г. На този ден милиони бели "Гълъби на мира" политат към небето, като традиция, чието начало поставя Първият световен конгрес на привържениците на мира, проведен през 1949 г. в Париж и Прага. Емблемата, избрана на този конгрес "Гълъбът на мира" - бял гълъб, който носи маслиново клонче, е нарисувана от Пабло Пикасо. Всички прояви на тази безсрочна акция са насочени към събуждане у хората на идеята за мир, за търсене на изход от сложните ситуации, а също и за осмисляне на ролята и приноса на всеки човек за делото в защита на мира на планета, във всяка страна и във всеки дом. Мирът - това е спокойствие, разумен живот, изпълнен с радост, усмивки и душевна топлина. Мирът - това е живот без горчиви сълзи и загуби, без разруха, без чувството за реална опасност.

Частното средно училище "Юрий Гагарин" в "Камчия" развива своята инициатива "Белите гълъби на мирното детство" вече три години. Учениците и гостите на училището стават посланици на идеята и отнасят белия гълъб на "Камчия" в различни части на света. Гълъбът на мирното детство стигна до Международната космическа станция, до организацията на ООН в Женева, до различни градове на Русия и до столицата й Москва, до много градове на Европа, до Куба и други страни на Латинска Америка и др. Към инициативата на Училището на бъдещето в "Камчия" се присъединиха и училищата в космическата столица на Русия - наукоград Корольов, които изпратиха видеоматериал.

Точно в 9 часа на 21 септември бели гълъби на мира излетяха и от различни училища и детски градини в много български градове - София, Шумен, Свищов, Харманли, Ямбол, Троян, Русе, Велико Търново и др.

По-късно през деня СОК "Камчия" ще е домакин на кръгла маса, посветена на мира. Учениците от ЧСУ "Юрий Гагарин" ще поднесат специално приветствие и ще са единствените представители от България, които ще се включат в международна видеоконферентна връзка, заедно с деца от Русия, Гърция, Сърбия, Словения, Израел, Черна гора, Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргистан, Кипър и др.

Източник: varna24.bg