виж галерията 108-годишната баба Матена е преборила коварната болест, която я

...
виж галерията
108-годишната баба Матена е преборила коварната болест, която я
Коментари Харесай

Най-възрастната българка пребори коварна болест

виж галерията 108-годишната баба Матена е преборила подлата болест, която я тормозеше през последните месеци. Това разкриха от Дома за остарели хора в Ивайловград, където столетницата е настанена за грижи и лекуване. " Състоянието й доста се усъвършенства през последните дни. Изкара някакви неприятни вируси, които я задържаха на леглото дълго време, само че към този момент очевидно е по-добре. Всички в дома имаме вяра, че ще се възвърне изцяло и още дълго време ще ни радва с наличието си ", обясниха пред " България Днес " от обществената институция. През януари тази година баба Матена се разболява. Появява се неприятна кашлица и се постанова да я одобряват в болница.

Когато я изписали от лечебното заведение и се върнала в дома за остарели хора, била изменена и личният състав почнал да се тревожи за нея. През последните дни столетницата показала темперамент и преборила болежките. Нейните приятелки от вкъщи са впечатлени от силата, която демонстрира бабата. И коментирали, че тъкмо с такава борбеност е съумяла да доживее до 108 години. В грижите за най-старата българка не престават да се включват и нейните родственици. Те постоянно я посещават в обществената институция и се интересуват за положението й, като нито за момент не са я не запомнили.

Рекордьорката е родена в село Голям Дервент на 13 януари в далечната 1910 година Там семейството й има огромна къща, само че през 1913 година домът е опожарен, а роднините й избити. По време на Балканската война претърпява драмата на тракийските бежанци. Впоследствие се заселва в село Ламбух и обича да споделя, че това място е като родно за нея. В обитаемото място баба Матена се омъжва, отглежда децата си и отново там погребва най-близките си. Докато е по-млада и краката я държат повече, баба Матена постоянно бие камбаната на църквата.

Съселяните й до ден-днешен описват, че столетницата отглеждала зеленчуци в градината си и правела доста вкусно шипково вино. В пограничното село на брега на река Арда към днешна дата живеят едвам 40-ина души и стара жена мъчно би се справила сама с оцеляването си. През последните две години баба Матена на няколко пъти се разболява, като я " удряха " най-вече вируси, а от време на време вдигаше и температура. Но и този път съумя да оцелее в сложен миг.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР